ALBERGEN - Erwin Dalhoeven van het gelijknamige autobedrijf mag zich excellent APK keurmeester noemen, één van de 32 (op de 12.000 keurmeesters in Nederland).
EDITIE: AM
FOTO: Robin Hilberink  RH20171218
Volledig scherm
ALBERGEN - Erwin Dalhoeven van het gelijknamige autobedrijf mag zich excellent APK keurmeester noemen, één van de 32 (op de 12.000 keurmeesters in Nederland). EDITIE: AM FOTO: Robin Hilberink RH20171218 © Robin Hilberink

APK keurmeester uit Albergen mag zich Excellent noemt

ALBERGEN - Erwin Dalhoeven houdt er niet van zichzelf op de borst te kloppen. De garagehouder uit Albergen heeft echter een bijzondere prestatie geleverd: hij mag zich sinds kort Excellente Keurmeester noemen.

De eigenaar van Autobedrijf Dalhoeven, aan de Eenhuisstraat in Albergen, is één van de 12.000 APK- keurmeesters in Nederland. Bij die algemene periodieke keuring bekijken zij of personenauto's en bestelwagens aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoen.

Om te onderzoeken of die keurmeesters zelf wel genoeg kennis van zaken hebben, zijn ze verplicht met enige regelmaat aan een zogeheten heroriëntatie mee te doen. "Daar ben je een halve dag zoet mee", vertelt Dalhoeven.

Foutloos
Het examen voor de verlenging van de APK-bevoegdheid ging hem bijzonder goed af: zowel bij de theorie als de praktijk bleef de nuchtere monteur foutloos. "Die twaalf tot vijftien praktijkopdrachten doe je bovendien op tijd. Ja, er zit bij elke opdracht iemand met een stopwatch, en je moet de klus binnen vijf minuten klaren. Dat kan van alles zijn, van het beoordelen van de kwaliteit van de banden tot de remschijven."

Ingelijst
Van alle APK -keurmeesters kregen 32 personen het predicaat Excellent, onder wie Dalhoeven. Het certificaat werd ingelijst aangeboden en krijgt nog een plekje in de koffiekamer van Autobedrijf Dalhoeven. "100 van de 100 goed is echt een topprestatie", prees IBKI-directeur Jim Schouten de verrichting van Dalhoeven.

De IBKI is de instantie die de examens en herexamens afneemt. Schouten zei verder: "Zeker omdat we in het examen altijd een aantal minder voor de hand liggende vragen opnemen." Hij legt uit waarom: "Zo'n niet-alledaagse vraag moeten de meeste keurmeesters opzoeken. Zo toetsen we of ze ook met het APK-boek overweg kunnen."

Leren
Dalhoeven bereidt zich altijd goed voor op de examens. "De autobranche verandert steeds, er komt bijvoorbeeld steeds meer elektronica in auto's, de wettelijke regels wijzigen. Ik wil goed op de hoogte blijven. Ik leer er elke keer wel voor."

Excellente Keurmeester is een titel waarmee Dalhoeven zeker niet te koop gaat lopen. "Dat neemt niet weg, dat ik veel waarde hecht aan een goed uitgevoerde APK. Daar mag je niet mee knoeien. Zo'n keuring is ook een visitekaartje voor je bedrijf. En dat vind ik dan wel mooi: om klanten uit te leggen waarom iets stuk is gegaan en wat we er aan doen. Zodat mensen zien en begrijpen wat we doen."

Almelo e.o.