Volledig scherm
Hennie Schröder met de dode grutto in zijn handen. © Screenshot Hart van Nederland

Arjen Lubach drijft spot met Hennie van Vogelwerkgroep Geesteren

GEESTEREN - Bij het veelbekeken satirische tv-programma Zondag met Lubach verscheen zondag plots Hennie Schröder uit Tubbergen in beeld. De woordvoerder van de Vogelwerkgroep Geesteren had tijdens een reportage bij Hart van Nederland iets gezegd, dat de redactie van Lubach geschikt vond voor het item Dierennieuws. Schröder kan er wel om lachen: „Hier lig ik niet wakker van.”

Schröder sprak op 30 oktober bij het SBS6-programma Hart van Nederland op bevlogen wijze zijn grote zorg uit over de teruggang van de weidevogels in Nederland  in het algemeen en Twente in het bijzonder.  

De Vogelwerkgroep Geesteren zet zich in om in samenwerking met boeren maatregelen te nemen om de weidevogel meer kansen te geven. Zo is de werkgroep actief met een actie waarbij geld wordt ingezameld om een drone te kopen. Met speciale software kan die drone nesten van weidevogels in kaart brengen. Wanneer duidelijk is waar de nesten zijn, kunnen de agrariërs daar weer rekening mee houden bij het maaien. 

Dode grutto

In het item bij Hart van Nederland zegt Schröder: „Ieder jaar verdwijnt bij ons wel een vogelsoort. De veldleeuwerik is weg, de tuureluur is weg, de korhoender is ook al weg. En zo gaat het achter elkaar door...” Vervolgens laat hij een dode grutto zien en zegt: „En deze staat op het punt om ook weg te gaan...”

Lachsalvo's

Bij Zondag met Lubach gaat het eerste item van het programma over het alarmerende rapport van het Wereld Natuur Fonds over het verdwijnen van dierensoorten. 

Het filmpje van SBS6 waarin Schröder met een dode grutto in zijn hand zegt: ‘En deze staat op het punt om ook weg te gaan...’ leidt tot lachsalvo's in de studio bij presentator Arjen Lubach. Die zegt dan: „Ik ben geen ornitholoog, maar het zou kunnen dat het voor deze ook al te laat is.”

Reacties

Beide uitzendingen hebben gezorgd voor een lawine aan reacties, met name berichtjes via WhatsApp, meldt Schröder. „Mijn vrouw was niet zo blij met de uitzending van Lubach, maar ik moest er wel om lachen.”

Almelo e.o.