Volledig scherm
Tine Ploeg werd naar CoCer in Rossum gereden voor de opening van vervoersproject AutoMaatje. © Robin Hilberink

AutoMaatje Tubbergen en Dinkelland uitkomst voor bewegingsvrijheid ouderen

TUBBERGEN/OOTMARSUM - De 81-jarige Tine Ploeg-De Laat uit Ootmarsum werd vorige week onder begeleiding van de Bergvennen-kapel alvast als eerste deelnemer van AutoMaatje afgezet bij Kulturhus De CoCer in Rossum. Het laatste stukje was wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland haar automaatje.

Automaatje is een landelijk project van de ANWB dat ervoor moet zorgen dat de mobiliteit onder ouderen vergroot wordt. Mensen die geen vervoer hebben om bijvoorbeeld naar een doktersafspraak of een uitje te gaan, kunnen via een lokale coördinator aangeven dat zij op zoek zijn naar vervoer. De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) neemt in deze gemeente de uitvoering voor haar rekening. 

U was een van de eersten die zich aanmeldde voor dit project?
Tine Ploeg: „Toen ik het eerste bericht over AutoMaatje in de krant las, heb ik meteen gebeld. Ik moest vandaag in Rossum zijn. Normaal gesproken haal ik dan mijn fruit en groente bij fruitboerderij Oold Bleank. Maar nu ging het even anders vanwege de officiële opening van het project.”

Een AutoMaatje komt goed van pas?
„Jazeker. Ik ben heel blij met dit project. Het past me als een warme jas. Ik vind het vooral fijn dat je zelf kunt organiseren dat er iemand voor komt rijden en die je brengt en haalt. En het is betaalbaar, dat is ook heel belangrijk.”

Bent u aangewezen op een project als AutoMaatje?
„Sinds kort wel. Ik reed altijd heel veel. Ik heb een gedeeltelijke dwarslaesie. Kortgeleden ben ik gestopt met autorijden. Uit eigen beweging, want ik wil zelf de regie houden. Er zal maar iets gebeuren. Of nog erger: dat je een ander iets aandoet.”

Dat wordt dus wekelijks een ritje met een AutoMaatje?
„Dat zeker, ik denk dat het wel twee keer in de week wordt. Ik ga op gezette tijden naar de leeskring in Oldenzaal. En fruit en groente halen in Rossum.”

AutoMaatje heeft twintig chauffeurs. Zij worden gebeld door de matchplanner zodra een deelnemer twee dagen van tevoren een rit reserveert. De planning gebeurt vanuit een centraal punt in Reutum. AutoMaatje wil geen concurrent zijn van bestaande vervoersinitiatieven in kernen als Tilligte en Rossum of taxibedrijven. Aanmelden kan op werkdagen van 09.00 tot 11.00 uur via tel. 06 38681217.

Almelo e.o.