Volledig scherm
TT-2019-013245 Rockband Back from the Ashes maakt live debuut tijdens de Samenloop voor Hoop Tubbergen, vlnr: Bas ter Meer, Arno Martinus, Rob Rolefes, Ruud Keijzer en Björn Velthof © Emiel Muijderman

Back from the Ashes schudt Samenloop voor Hoop Tubbergen wakker

TUBBERGEN - Deelnemers aan Samenloop voor Hoop zijn zaterdag 21 september nauwelijks begonnen aan de 24 uurs-wandelestafette in Tubbergen of ze krijgen een stevige portie rock voor de kiezen. Aangeboden door Back from the Ashes.

Met Back from the Ashes is iets bijzonders aan de hand. En ook weer niet. Onder deze naam treedt de groep voor de eerste keer op. Toch zijn de vijf muzikanten van Back from the Ashes allesbehalve groentjes die bibberend de planken van het podium betreden. De meeste bandleden hebben onder meer in de progrockgroep Snakes and Sirens al menig kilometer op de bühne gemaakt. 

Blaastest

Ook letterlijk, vertellen ze tijdens een gesprek waarbij verschillende anekdotes voorbijkomen. Zo herinnert gitarist Bas ter Meer zich een terugtocht van een concert, waarbij tijdens de rit de dop van een fles whiskey was losgeschoten. De hele wagen rook naar de drank. Bas: „Rijden we in een politiefuik. Het raampje van de auto was amper naar beneden of de agent riep gelijk: blazen!”

Heilig vuur

Bas en ook drummer Björn Velthof hadden de afgelopen jaren zelden of nooit hun instrument aangeraakt. Tot een telefoontjes van zanger Rob Rolefes en bassist Ruud Keijzer de passie voor muziek weer volop deed ontvlammen. 

Quote

We zijn geen beginners meer, niet om arrogant te doen maar spelen in kleine kroegjes is geen optie

Bas ter Meer

Björn: „We hebben eerst een avondje bier gedronken met elkaar. Om uit te vissen hoe en wat. Hoe vaak gaan we repeteren, wat gaan we spelen en dergelijke.” Het repertoire telt vooralsnog veel covers van metal- en hardrockbands. 

Bas: „We zijn geen beginners meer. Niet om arrogant te doen, maar we hebben geen zin om in kroegjes te spelen.”

Energie

De lust om te gaan optreden is echter groot, met name bij zanger Rob: „Optreden is geweldig. Helemaal wanneer de energie die jij in een optreden stopt, terugkrijgt van het publiek. Dan heb je een perfecte avond.”

Hoewel het onderling gelijk weer klikte, ontbrak er iets vonden de bandleden. Ruud stelde voor om een toetsenist aan het gezelschap toe te voegen, maar zijn kompanen gaven de voorkeur aan een tweede gitarist, voor een voller geluid. En hoewel Arno Martinus ook verplichtingen heeft bij een andere groep, laat hij zich verleiden om mee te doen met Back from the Ashes. De liefde komt van twee kanten. Bas: „Arno beheerst een andere techniek van gitaarspelen. En zo tillen we elkaar naar een hoger niveau.”

Gastoptreden

Voor het eerste optreden - zaterdag vanaf 17.30 uur op het Rabobankpodium in hartje Tubbergen - wordt gewerkt aan een speciaal programma, inclusief gastoptreden. Meedoen is ook voor de ogenschijnlijk stoere hardrockers een manier om het belang van de Samenloop voor Hoop te onderstrepen. Rob: „Muziek is daar uitermate geschikt voor, muziek is een universele taal, waarin je je emoties kunt uitdrukken.”

Het programma bestaat morgen na de openingsceremonie om 15.15 uur uit optredens van onder anderen Pop for You Koor, Frank Droste, Alwie Kroeze en New Edition Big Band. Het volledige programma met tijdschema en locatie is te vinden op www.tubantia.nl/tubbergen

Almelo e.o.