Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Persbureau van Eijndhoven

Bedrijf uit Geesteren krijgt boete van 26.000 euro na verwijderen asbestdak

GEESTEREN - Een bedrijf uit Geesteren heeft een boete van 26.100 euro gekregen voor het gebrek aan voorzorgsmaatregelen bij het verwijderen van een asbestdak. ‘Werknemers hebben een groot risico gelopen op blootstelling aan asbestvezels’, schrijft de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het bedrijf uit Geesteren voerde asbestwerkzaamheden uit op het dak van een bedrijfspand in het Drentse Borger, zonder dat er voorzorgsmaatregelen werden genomen. De Twentse firma had de aanwezigheid van asbest niet laten inventariseren  door een gecertificeerd bureau. Ook de werknemers van het bedrijf hadden geen certificatie om zelf asbest te mogen verwijderen.

Ernstig

Een inspecteur van het ministerie van SZW stuitte vorig jaar juni op de misstand. Hij constateerde dat op het dak van het bedrijf in Borger asbesthoudende golfplaten op verkeerde wijze waren verwijderd. Hierdoor ontstond een asbestbesmetting in het pand.

De regels rondom asbestverwijdering zijn streng in Nederland. Zo moet er aantal maatregelen worden genomen om te voorkomen dat werknemers blootgesteld worden aan asbestvezels. Dat werknemers van het bedrijf in Geesteren toch zijn blootgesteld aan asbestvezels, noemt de Inspectie SZW ‘ernstig’.

Geen enkele maatregel

Het Twentse bedrijf had volgens de inspectie geen enkele verplichte maatregel genomen bij het verwijderen van het asbest. Voor het overtreden van de zogenoemde ‘Arbeidsomstandighedenwet’ heeft de firma dan ook een boete gekregen van 26.100 euro. Tegen deze boete kan het bedrijf nog in beroep gaan.

Almelo e.o.