Volledig scherm
De informatieavonden over glasvezel op het platteland in Tubbergen zijn massaal bezocht, zoals bij Morshuis in Albergen, waar 250 belangstellenden aanwezig waren. © Cogas

Behoefte aan informatie over glasvezel in Tubbergen

TUBBERGEN - Bijna 800 mensen hebben volgens de netwerkbeheerder Cogas afgelopen week de vier informatiebijeenkomsten in de gemeente Tubbergen bezocht over de komst van glasvezel in het buitengebied. Op de bijeenkomsten in Mander en Albergen waren zelfs te weinig stoelen beschikbaar voor alle bezoekers.


De verkoop van abonnementen voor gebruik van glasvezel begint om 5 september. Op de bijeenkomst is informatie gegeven over onder meer de aanbieders van glasvezel voor particulieren en die voor bedrijven. Alleen wanneer vijftig procent van de bewoners in het buitengebied zo’n abonnement neemt begint Cogas met de aanleg van glasvezel.

50 procent
Het programma van de bijeenkomsten in Albergen, Geesteren, Mander en Fleringen was erop gericht om mensen te voorzien van informatie. Cogas wil weliswaar glasvezel aanleggen in het buitengebied in Twente en een deel van Salland, maar dit alleen als minimaal 50 procent van de inwoners van het buitengebied een abonnement afneemt bij een dienstaanbieder.

Kosten
Naast een abonnement betalen gebruikers van glasvezel ook een maandelijkse vastrechtvergoeding van 9,95 euro. De vastrechtvergoeding en het abonnement zijn gekoppeld. Zegt een bewoner het abonnement op, dan stopt ook de betaling van de vastrechtvergoeding.

Tom Vleerbos, wethouder van de gemeente Tubbergen, nam op alle avonden de aftrap voor zijn rekening. Hij gaf steeds aan dat glasvezel wat hem betreft onmisbaar is voor de leefbaarheid op het platteland. Directeur Piet Grootenboer, directeur Cogas Kabel Infra B.V., stond vooral stil bijtechnologische ontwikkelingen voor een snel en stabiel netwerk.

Projectmanager Mischa Bouwhuis introduceerde de dienstaanbieders, Caiway, Fiber en Solcon voor de particuliere markt en CBizz en WeServe voor de zakelijke afnemers.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.