Foto: v.l.n.r.: Johan Voshaar van Essenkracht, prijswinnaar Gilbert Leemhuis en wethouder Ursula Bekhuis
Volledig scherm
Foto: v.l.n.r.: Johan Voshaar van Essenkracht, prijswinnaar Gilbert Leemhuis en wethouder Ursula Bekhuis © Gemeente Tubbergen

Beste duurzame idee: overdekte parkeerplaatsen met zonnepanelen in Tubbergen

TUBBERGEN - Het beste idee om energie duurzaam op te wekken in Tubbergen komt van Gilbert Leemhuis uit Albergen. Het idee: overdekte parkeerplaatsen met zonnepanelen op hoge staanders. ,,Bijvoorbeeld bij supermarkten en sporthallen.”

De prijsvraag werd uitgeschreven door de gemeente Tubbergen en duurzaamheidsstichting Essenkracht. De gemeente Tubbergen stelt zichzelf ten doel in 2023 20% van de energie duurzaam op te wekken. “Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar is ook inzet van onze inwoners voor nodig. We vinden het belangrijk om goede ideeën te stimuleren, met die gedachte is deze prijsvraag uitgezet,” zegt wethouder Ursula Bekhuis.

Met de prijs - een geldbedrag van 500 euro en ondersteuning van Essenkracht - kan Leemhuis zijn idee verder uitwerken. Door de overkapte parkeerplaatsen kan bij regenachtig weer de boodschappen droog in de auto worden gelegd en staat bij zonnig weer de auto in de schaduw, legt de prijswinnaar uit.  De zonnepanelen kunnen ondertussen zijn werk doen en de opgewekte stroom leveren aan de desbetreffende supermarkt of sporthal. Dit idee werd door de jury - bestaande uit Essenkracht, Natuur en Milieu Overijssel en Saxion-docent Rik Zeeuwen - beoordeeld als beste idee om energie duurzaam en lokaal op te wekken.

Almelo e.o.