Volledig scherm

Bewegen remt ouderdom af in Geesteren

GEESTEREN - Als je goed getraind bent, is bewegen niet alleen een inspanning maar ook een ontspanning. Het zelfvertrouwen dat dit oplevert, ervaart een groep van negen 65-plussers wekelijks tijdens Seniorenfit.

"Zet die kuiten aan het werk, kom op, Bernard!" Instructrice Wilma Borsje motiveert de zeven trainende senioren in de gymzaal van Fysiotherapie Geesteren met gepast fanatisme en af en toe een grap. De groep komt wekelijks bijeen op dinsdagochtend om samen de conditie op peil te houden. "Dat wordt spierpijn morgen", zegt deelnemer Bernard Jacobs (74) als de gewichten worden opgeruimd. "Het was best pittig deze keer. Ik moet zeggen dat het uur seniorenfit één van de weinige keren is dat ik nog zweet."

Na vijftig minuten verlaat de groep de trainingszaal om de laatste tien minuten in de fitnessruimte op de hometrainer uit te fietsen. "Dit doe ik nu vier jaar", informeert Jacobs. "Mijn conditie is beter geworden, doordat er spieren aan bod komen die je normaal niet zo veel gebruikt. Niet dat ik ergens last van heb hoor. Juist niet en dat wil ik graag zo houden. Het is puur preventief. Bovendien ben ik voorzitter bij de Katholieke Bond voor Ouderen die Seniorenfit aanbeveelt. Dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven."

De senioren trainen de conditie, lenigheid, kracht en coördinatie waardoor balans, evenwicht, loopfunctie en bewegen in het dagelijkse leven worden verbeterd. Ook zijn het plezier en de sociale contacten voor de zeven ouderen belangrijk.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Wilma Borsje (rechts) geeft Seniorenfit bij Fysiotherapie Geesteren. "Het is niet erg als het soms niet soepel gaat. Iedereen moet goed luisteren naar z'n eigen lichaam." © Lenneke Lingmont
Volledig scherm
Volledig scherm

Almelo e.o.