Volledig scherm
© Christian van der Meij

Brandweerman Gerald uit Tubbergen 10 keer voor niks naar kazerne: 'Ik stop'

TUBBERGEN - Tubbergenaar Gerald Koopman heeft negentien jaar als vrijwiliger bij de brandweer gezeten. Hij haakte teleurgesteld af. Te veel regels en vooral: te weinig mogen uitrukken. "Je bent niet bij de brandweer om tevergeefs met je eigen auto heen en weer te rijden naar de kazerne."

Koopman runt in Tubbergen een recreatiebedrijf, dat veel van zijn tijd eist. Die baan deelde hij - waar het kon - bijna twintig jaar met het werken bij de brandweer. "Maar ik woon iets verder van de kazerne dan veel andere vrijwilligers. Ik denk dat ik wel tien keer achter elkaar voor niets in de kazerne stond. Dan was de eerste uitruk al weg en mocht ik niet meer. De tweede wagen mocht er dan niet achteraan. Kon je weer naar huis." Dat gaf irritatie.

Snelst
Bij een alarmering worden bij een vrijwilligerskorps altijd alle leden opgepiept, om er zeker van te zijn dat er genoeg manschappen komen. De snelste zes rukken uit. Voorheen sprong de rest dan in de tweede wagen. "Al was het bij wijze van spreken een coniferenbrand, je ging toch even ter plaatse." Maar later mocht de tweede wagen alleen rijden als de bemanning van de eerste om versterking vroeg.

Eigen auto
Koopman: "Vroeger was het ook toegestaan om even met de eigen auto poolshoogte te nemen, als je later bij de kazerne kwam. Want je kunt bijna altijd wel even iets doen. Al is het maar verkeer regelen. Maar dat mocht ook niet meer. Steeds vaker voelde ik de twijfel, als de pieper ging. Dat je eerst even afwacht: is het een kat in de boom of een serieuze brand? Eerlijk is eerlijk: je bent bij de brandweer om mensen te helpen, maar ook voor de beleving."

Afhaken
Het was drie jaar geleden voor hem uiteindelijk een opeenstapeling van zaken, die hem lieten afhaken. Door zijn horecazaak moest hij in de zomermaanden de brandweer op een lager pitje zetten. Na het seizoen was hij wel volop inzetbaar. Dat was nooit een probleem. Tot er in zijn laatste jaar twee brieven op de mat vielen. Hij mocht pas weer 'op de uitruk' als hij eerst een serie oefeningen meemaakte en een cursus deed. Nieuwe regels. Het definitieve zetje: "Toen heb ik gezegd; ik stop er mee."

Almelo e.o.