Volledig scherm
Monique IJsseldijk laat haar ezels Thiemo en Jeffrey uit. © Lenneke Lingmont

Broer en zus maken dagelijks een rondje door Albergen met hun ezels

ALBERGEN – Ze zijn zo langzamerhand een begrip in Albergen. Peter en Monique IJsseldijk en hun ezels Thiemo en Jeffrey. Broer en zus maken dagelijks een rondje door het dorp met hun trouwe viervoeters.

“We wonen gewoon in het dorp, waar ze weinig ruimte hebben. Om de poten te strekken maken we elke dag een rondje”, zegt Monique. Ze beseft dat het niet de normaalste zaak van de wereld is. “Dorpsgenoten zitten achterstevoren op de fiets als we voorbij lopen. Dat snappen we heel goed. Maar voor ons zijn het gewoon huisdieren. We hebben de hele tuin ervoor moeten verbouwen.”

De passie voor ezels ontstond bij Monique toen ze begin twintig was. “Tijdens vakanties in Frankrijk zag ik vaak ezels en dat vond ik mooi. Hun hele staat van zijn is relaxed. Ze lijken eigenwijs maar zijn ondertussen heel intelligent.”

Paspoort
Wie denkt dat het houden van ezels geen administratie met zich meebrengt zit mis. De dieren hebben zelfs hun eigen paspoort. Trots pakt Monique de legitimatiebewijzen erbij. “Officieel moet ik deze altijd bij de hand hebben als we gaan wandelen. Daarin staan onder andere alle vaccinaties, hun geboortedatum en wie de ouders zijn. Maar tegenwoordig is met name het chipnummer belangrijk. Alle paardachtigen moeten gechipt zijn. Dat is een soort identificatie.”

Oppas
Het houden van de ezels heeft de familie IJsseldijk zelfs al een aantal vrienden opgeleverd. In het weekend gaan Thiemo en Jeffrey namelijk naar Joke, de ‘ezeloppas’. “We zaten eens achter het huis en toen kwam ze langs. Ze had ons gezien met de ezels en wilde Thiemo en Jeffrey wel graag op haar wei zetten.” Die bezoekjes komen nogal precies. “Ik breng ze alleen als ik zeker weet dat ze thuis is. Ze hebben dan heel goed in de gaten dat ze naar haar toe gaan. Dan beginnen ze te balken.” Joke verovert de harten van de ezels door ze te verwennen met een appeltje en een wortel.

Almelo e.o.