Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Broer en zus uit Vasse alsnog veroordeeld voor faillissementsfraude

ALMELO /VASSE - Ze stelden onschuldig te zijn voor faillissementsfraude, door te schetsen dat het een enorme puinhoop is bij de postverwerking van RVO. Maar volgens rechter Bos is het er na extra onderzoek alleen maar duidelijker op geworden: Broer en zus B. uit Vasse probeerden ruim 10.000 euro aan de boedel te onttrekken. Beiden krijgen een werkstraf.

Harry B. (44) moet 40 uur werken, terwijl zus Kim B. (27) een 20 uur aan de slag moet. Het duo pleegde valsheid in geschrifte rond het faillissement van het in 2009 overgenomen veehandel- en importbedrijf van hun vader. Ze probeerden 10.478,59 aan de boedel te onttrekken: geld dat anders bij zes schuldeisers terecht zou komen. Curator Erik Nijhoff constateerde de fraude en deed aangifte. Met succes, bleek alsnog.

Een jaar geleden alom verwarring

Want bijna een jaar geleden was er alom verwarring rond de kwestie. Broer en zus B. beweerden in maart vorig jaar bij hoog en laag dat het een puinhoop was bij de postverwerking van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar zou het zijn mis gegaan. B. verklaarde nog voor 24 augustus - de datum van het faillissement - een aanpassing te hebben doorgegeven aan RVO. Volgens broer en zus is die wijziging pas maanden later binnengekomen bij de RVO, om vervolgens te worden beoordeeld als fraude. 

Opzettelijk een verkeerde datum, om geld te kunnen innen

Volgens curator Nijhoff hebben beiden echter opzettelijk een verkeerde datum ingevuld op een overdrachtsformulier, en een rekeningnummer gewijzigd, om geld van betalingsrechten van de RVO te innen. De curator haalde gisteren in de Almelose rechtbank, na aanvullend onderzoek van de Rechter Commissaris, zijn gelijk. Uit getuigenverklaringen van medewerkers bij RVO blijkt het postsysteem waterdicht: Brieven kunnen niet maanden later pas worden afgestempeld.

‘Te spannend en te aangrijpend’

Kim B. was niet aanwezig bij de zitting, omdat ze het volgens haar raadsman ‘te spannend en te aangrijpend vindt’. Haar broer Harry wel. Die beweerde nogmaals bij hoog en laag dat er sprake is van een misstand en dat hij eerlijk is opgevoed. „Recht is recht, krom is krom.” Volgens officier van justitie Dronkers staat het echter ‘als een paal boven water’ dat broer en zus B. schuldig zijn aan faillissementsfraude. Dat vond ook rechter Esther Bos. Bos noemde de getuigenverklaringen van onder meer een adviseur van RVO en de uitleg van curator Nijhoff verduidelijkend.

Rechter mild voor zus Kim

Dronkers eiste tegen zowel broer en zus een werkstraf van 120 uur, waarvan 80 voorwaardelijk. Rechter Bos hield echter rekening met de impact die de zaak heeft gehad op de familie en was daarom milder voor Kim B., die het formulier alleen ondertekend zou hebben. Zij krijgt een taakstraf van 100 uur, waarvan 80 voorwaardelijk. Harry B. krijgt een werkstraf van 120 uur, waarvan 80 voorwaardelijk: Hij moet dus 40 uur aan de slag. 

Almelo e.o.