Volledig scherm
"Claes van Deutekom heeft het hele dossier uitgepluist en opnieuw een aanvrage ingediend. Aan hem hebben we heel veel gehad", zegt Sjoerd Grobbink. Links naast hem staat Wessel. © Annina Romita

Broers in Tubbergen horen na 8 jaar dat ze in hun huis mogen blijven

TUBBERGEN - De broers Wessel en Sjoerd Grobbink mogen in hun woning blijven wonen. Aan een acht jaren voort spelende zaak lijkt nu een einde te komen, aangezien het gemeentebestuur van Tubbergen bereid is de bestemming van de dienstwoning van het voormalige hotel Fortkamp, waarin het tweetal illegaal woont, te veranderen in een gewone burgerwoning.

De broers overwegen het huis na de verandering van de bestemming te verkopen. De waarde stijgt door de aanpassing van de bestemming. Door de verkoop kunnen zij de hypotheek aflossen.

Opgelucht
Sjoerd Grobbink reageerde woensdagmiddag opgelucht toen hem het nieuws van de gemeente bereikte. Hij kreeg te horen dat er 'geen reden meer is om de wijziging van het bestemmingsplan tegen te houden'. Grobbink vindt het wel 'heel opvallend' dat vlak na het vertrek van burgemeester Stegers plotseling de kogel door de kerk is.

Verkopen
De kwestie sleept zich al jaren voort. De toenmalige eigenaar Karel Grobbink wilde de zaak verkopen nadat zijn vrouw was overleden. Hij had de zorg over zijn twee zonen. Hij verkocht het hotel, maar niet de woning er naast. In de koopakte liet hij een passage opnemen dat hij als verkoper de gemeente zou vragen om de bestemming van de bedrijfswoning te veranderen in wonen.

Dwangsommen
Toen Karel Grobbink twee jaren later overleed kwam aan het licht dat zij de woning naast het hotel toch niet zomaar kunnen verkopen. Het gaat immers nog steeds om een dienstwoning die bij het hotel hoort. De raad besloot de bestemming ongewijzigd te laten en het gemeentebestuur dreigde de broers even later met dwangsommen als ze het pand niet snel zouden verlaten.

Advocaat
Via sociale media kozen veel burgers partij voor de broers en advocaat Claes van Deutekom bood het tweetal aan zich pro deo in te zetten voor de belangen van Wessel en Sjoerd Grobbink. "Hij heeft het hele dossier uitgepluist en opnieuw een aanvrage ingediend. Aan hem hebben we heel veel gehad", zegt Sjoerd Grobbink. Twents Vast in Enschede kreeg het Tubbergse hotel-café-restaurant met de bijbehorende cafetaria in de zomer van vorig jaar in handen via een online veiling.

Het hotel staat nog steeds leeg.

Almelo e.o.