Volledig scherm
Voordeur van pand aan Chopinstraat dat op last burgemeester is gesloten voor half jaar vanwege overtreding opiumwet. In brief op voordeur wordt verklaring gegeven voor de verzegeling. © Tom Van Den Berg

Burgemeester sluit drugshuis in Tubbergen

TUBBERGEN - Burgemeester Wilmien Haverkamp heeft een benedenwoning op het adres Chopinstraat 8 in Tubbergen gesloten. Het huis blijft zes maanden lang dicht. Aanleiding is een politie-inval. Daarbij zijn zowel drugs als hulpmiddelen waar je drugs mee produceert, gevonden.

De politie-inval was afgelopen maandag al. Deze woensdagmiddag kwam de gemeente Tubbergen met dat nieuws naar buiten. Een woordvoerster wil echter verder niets kwijt over wat er precies is aangetroffen in het huis, dat is gelegen in een doodgewone straat binnen de bebouwde kom. 

Onderzoek

Een woordvoerder van de politie bevestigt dat het om drugs gaat en om middelen waarmee je drugs produceert. Of het gaat om softdrugs of harddrugs, wil hij niet zeggen. 

„We kunnen daar nog niet veel over zeggen, omdat het onderzoek nog loopt. En wij willen ons niet in de vingers snijden.”

Hij laat desgevraagd wel weten dat er vooralsnog niemand is aangehouden. „Maar niemand hoeft zich zorgen te maken”, voegt hij daar aan toe. 

Buurtbewoners vertellen dat de bewoner een in Tubbergen geboren en getogen man is.  Van de man zeggen ze geen overlast te ondervinden. Ze zijn met een huis-aan-huis verspreide brief over de tijdelijke sluiting van het pand geïnformeerd. Ook op de voordeur hangt een verklaring voor de verzegeling, waarin staat dat spraks was van een overtreding van de opiumwet. 

Verzegeld

De woning is ondertussen verzegeld. Het komt vaker voor dat burgemeesters woningen sluiten wegens drugshandel of hennepteelt. Die macht hebben zij. Een burgemeester kan zich beroepen op artikel 13b van de Opiumwet, de zogenoemde wet van Damocles. 

Dat artikel maakt het mogelijk ‘bestuursdwang’ toe te passen als in of bij woningen harddrugs dan wel softdrugs worden geproduceerd, verkocht, afgeleverd of verstrekt. De woning wordt dan verzegeld en mag vervolgens gedurende zes maanden door niemand betreden worden.

„We gaan over tot sluiting van het pand omdat we niet accepteren dat de Opiumwet op welke manier dan ook overtreden wordt”, laat burgemeester Haverkamp via een persbericht van de gemeente weten. „We dulden hier geen organisaties die zich hiermee bezighouden.”

Niet eerste keer

Het gebeurt niet vaak dat in de gemeente Tubbergen drugspanden worden gesloten. Maar het is niet voor het eerst dat dit gebeurt. Eerder dit jaar liet de burgemeester een pand in Manderveen sluiten, waar een hennepkwekerij was gevestigd.

Almelo e.o.