Volledig scherm
Jos Wolthuis en Katerina Denkscherzova voor hun recreatiewoning. © Reinier van Willigen

Burgemeester sprak met verhuurder over sekshut Reutum, zonder resultaat

REUTUM/TUBBERGEN - De felverlichte en veelbesproken bungalow op recreatiepark Noordikhoeve in Reutum, waar ‘erotisch gerecreëerd’ kan worden, blijft voorlopig zoals ‘ie is. Een gesprek tussen Jos Wolthuis en burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen, om de situatie te veranderen, heeft geen oplossing opgeleverd. 

Verhuurder Jos Wolthuis uit Saasveld, die op het park drie bungalows heeft, ligt overhoop met andere huiseigenaren. Sinds kort heeft hij geen inkomsten meer van Poolse arbeiders die hij er - in strijd met de regels - huisvestte en dat rekent Wolthuis hen aan. Als er geen verzoek tot handhaving was geweest, was nooit iemand erachter gekomen dat de arbeidsmigranten er verbleven, en had hij nog maandelijks 1200 euro aan inkomsten gehad, is zijn opvatting. „Ze hadden ook hun mond kunnen houden.”

‘Erotisch recreatieverblijf’

Hij uitte zijn ergernis hierover op een bijzondere manier; Wolthuis maakte van een van zijn bungalows een ‘erotisch recreatieverblijf’, voorzien van felrood licht en spandoeken die ervoor adverteren. Een plaagstoot waar andere eigenaren niets tegen konden beginnen. Want, was zijn lezing, erotisch recreëren is ook recreëren en dat mag volgens de regels.

Volledig scherm
Wilmien Haverkamp, burgemeester in gemeente Tubbergen. © Emiel Muijderman

De situatie wordt door het bestuur van de Vereniging Van Eigenaren van het park als onwenselijk ervaren. Via de wijkagent werd het aangekaart bij de gemeente, maandag spraken Wolthuis en burgemeester Wilmien Haverkamp elkaar. Dat was een goed gesprek - Wolthuis noemt Haverkamp ‘een leuk mens’ - maar het bleef zonder effect. De verhuurder wil een ontheffing, zodat hij er weer seizoensarbeiders mag huisvesten, maar krijgt deze niet. 

Park ten dode opgeschreven

Aan de andere kant gaf de burgemeester volgens Wolthuis aan dat ze tegen het erotisch recreatieverblijf weinig kan doen. Wel suggereerde ze om de bungalows op te knappen, zodat ze voor toeristen weer interessant worden en Wolthuis op die manier weer inkomsten heeft. Maar daar ziet de verhuurder niets in. „Die huisjes zijn oud en het park is ten dode opgeschreven.”

De andere eigenaren zullen maar aan de rood verlichte bungalow moeten wennen, zegt Wolthuis. Hij is zelfs van plan om ‘verder op te schalen’. „Ik heb voor een andere bungalow inmiddels ook rode lampen besteld.” 

Geen reactie

Burgemeester Haverkamp wil niet inhoudelijk ingaan op het gesprek dat ze met Jos Wolthuis heeft gehad, laat een woordvoerder desgevraagd weten. „Deze kwestie is een zaak tussen de Vereniging Van Eigenaren en de heer Wolthuis, als gemeente willen wij daar in de media niet op reageren.”

Bekijk hieronder een eerdere reportage die we maakten met Jos in Reutum:

Almelo e.o.