Clements Tijhuis en Paola Snijders tussen de nieuwbouw. "Ik heb gezocht, maar ik heb nog niet elders een dagbesteding en een kleinschalige woonvorm op één erf gevonden."
Volledig scherm
Clements Tijhuis en Paola Snijders tussen de nieuwbouw. "Ik heb gezocht, maar ik heb nog niet elders een dagbesteding en een kleinschalige woonvorm op één erf gevonden." © Emiel Muijderman

'Dagbesteding en wonen op één erf in Langeveen is bijzonder'

LANGEVEEN - "Het is hier hectisch nu", zegt Adéle Tijhuis. Op het erf van de boerderij aan de Hardenbergerweg 190 in Langeveen wordt hard gewerkt aan het nieuwe gebouw waarin veertien zorgappartementen komen. "Straks kunnen mensen in een vertrouwde omgeving wonen."

Het idee voor het zorgappartementencomplex ontstond bij de familie Tijhuis vanuit de dagbesteding die zij sinds 2007 op hun zorgboerderij aanbieden. "We hoorden van familieleden van cliënten dat ze het fijn vinden als de cliënten ook hier op het erf kunnen wonen. Toen is het idee geboren en nu zijn we aan het bouwen. In december komen de eerste bewoners."

Huiselijk
In de nieuwe appartementen wordt 24 uur per dag zorg aangeboden aan mensen met dementie en een lichamelijke aandoening. Ook is er plek voor revalidatiezorg of logeerzorg. "De mensen moeten zich echt thuis voelen, daarom willen wij een huiselijke sfeer. Er is een gezamenlijke keuken en woonkamer. Het wordt een huishouden waarin zelf wordt gekookt, gewassen en schoongemaakt. Iedere bewoner krijgt echter ook zijn of haar eigen kamer met een badkamer. Die kamer mag de bewoner zelf inrichten. Ook is er de mogelijkheid voor echtparen om hier samen te wonen."

Uniek
Volgens Adéle Tijhuis is het concept van Erve Tijhuis uniek in Nederland. "Ik heb gezocht, maar ik heb nog niet elders een dagbesteding en een kleinschalige woonvorm op één erf gevonden. Bovendien hebben wij nog een echt werkend melkveebedrijf. We zijn dus niet zomaar een zorgboerderij met maar één koe en één kalfje. Ook hebben wij nog de zogeheten open eettafel, waar Langeveners eens in de twee weken kunnen aanschuiven voor een warme maaltijd, op ons erf."

  1. Inkijkje bij Twentse huizenjacht: ‘Als de makelaar ergens binnenstapt, weet het halve dorp dat’
    PREMIUM

    Inkijkje bij Twentse huizen­jacht: ‘Als de makelaar ergens binnen­stapt, weet het halve dorp dat’

    ALBERGEN – De gemoedelijkheid, het ons-kent-ons, de sportclub; Twentse en Achterhoekse jongeren hoeven niet zo nodig weg uit hun dorp. Maar het woningaanbod is beperkt. Wie iets wil kopen, moet snel en slim zijn, of de knip trekken. Een verhaal over bieden tegen bekenden, geruchten en wachten op iemands dood. „Als de makelaar ergens binnenstapt, weet de volgende dag het halve dorp het.”

Almelo e.o.