De rek is er nog niet uit bij de Mega Carnavalsparty Albergen
videoALBERGEN - Met 12.000 verkochte kaarten was de Mega Carnavalsparty dit jaar weer strak uitverkocht. Toch is er nog wel enige rek, zegt organisator Edward Morshuis. Alles dankzij een strakke organisatie.
Delen per e-mail
Wacht even. Er praat iemand in zijn oor. „Er is een toilet verstopt”, meldt Pim Hagel. „Maar dat is niet in mijn gebied.” Nog geen minuutje later meldt zich de man in wiens territorium het verstopte toilet wel zit. „Daar was ik al bang voor”, zegt hij. „Vorig jaar hadden we op die plek precies hetzelfde probleem. Maar we lossen het op.” En weg is hij.
Kijk, zo werkt dat dus met de Centrale Post Beveiliging, ook wel regiekamer genoemd, tijdens de Mega Carnavalsparty. Niets ontgaat de drie mannen die de post bezetten. Dankzij veertien strategisch geplaatste camera’s op het terrein en evenzoveel beeldschermen in hun bus, handig geparkeerd op een parkeerplaats direct achter de tenten, zien ze precies waar iets niet helemaal gaat zoals het zou moeten gaan. En kunnen ze er direct een van de zes zogenoemde flexteams op af sturen om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen.
‘Anders word je gek’
Maar dat niet alleen, ook alle onderlinge communicatie verloopt via de centrale post. Dus ook als er niet direct beelden zijn van de verstopte wc, wordt dat direct doorgegeven en kan er actie worden ondernomen. Pim is verantwoordelijk voor alles wat er in de tenten gebeurt. Hij heeft een van de vier beschikbare kanalen op zijn oortje uitgeschakeld. Die waarop de voorraden van de drankpunten worden doorgegeven. „Anders word je helemaal gek.” Bovendien is de drankvoorraad bijhouden niet direct zijn taak. Maar hij is blij met het systeem. „Met 12.000 mensen gebeurt er natuurlijk altijd wel iets. Maar nu horen we het meteen en zijn er direct bij.”
Drie jaar geleden werd de organisatie van het jaarlijkse carnavalsfeest in Albergen omgegooid. Aanleiding was de editie van de megaparty in 2016. Tijdens een piek in het aantal bezoekers ontstonden er bij onder meer de entree en kassa’s chaotische taferelen door elkaar verdringende feestvierders. „We snappen nog steeds niet helemaal hoe dat kon gebeuren”, zegt Edward Morshuis van het gelijknamige partycentrum en medeorganisator van het feest. „Wellicht dat er toch vervalste kaarten en bandjes in de omloop waren. Daar had de politie vooraf wel voor gewaarschuwd. Maar het kan ook te maken hebben gehad met het slechte weer toen.”
Zwarte Cross
De organisatie van de Carnavalsparty werd, na het licht te hebben opgestoken bij diverse andere grote evenementen zoals de Zwarte Cross, veel professioneler. Waar organisaties van bijvoorbeeld tentfeesten na het vreselijke ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen klagen dat de regels zo streng zijn geworden dat ze grote moeite hebben om daaraan te voldoen, ging Albergen er juist extra tegenaan. „We hebben van een strakke organisatie juist onze kracht van gemaakt”, zegt Morshuis.
Waar voorheen een kleine groep mensen alles deed, is de organisatie nu in stukken geknipt. „De kassa’s, de entree, de toiletten, elk onderdeel heeft zijn eigen team dat zijn eigen verantwoordelijkheid draagt.” Er is een kernteam van zo’n zeven man. Met de mensen van de afzonderlijke onderdelen erbij zijn het er zo’n 25. Op de dag zelf schat Morshuis het aantal medewerkers op zo’n 300.
Beveiliging
Met name de beveiliging is naar een hoger niveau getiteld. Iedere bezoeker wordt na zijn entreekaart te hebben ingewisseld voor een bandje gefouilleerd. Netjes en zonder te mokken. „Voorheen stonden er vooral jongens uit het dorp aan de poort. Nu huren we een professioneel bedrijf in”, legt Morshuis uit. Ook de politie is duidelijk aanwezig. Morshuis roemt de samenwerking. „De controle zit volledig aan de achterkant. De bezoekers merken er niets van. Aan de voorkant blijft carnaval carnaval.”
Dat is heel goed te zien bij de entree van het tentencomplex aan de Ootmarsumsestraat. Volgens de vergunning zijn er achttien toegangspoorten. Volgens Morshuis zijn er nog wel een paar meer. „Daardoor kunnen we snel reageren. Komt er bijvoorbeeld een volle bus, dan sturen we die naar een bepaalde entree waar ze snel kunnen worden geholpen.” Helemaal zonder wachttijd lukt het echter niet. Maar ook daar is over nagedacht. „We hebben het zo ingericht, dat er hooguit aan het begin een beetje ergernis is. Maar als je die achter je hebt gelaten, is het alleen nog maar feestvieren.”
Groei
Het aantal bezoekers is dit jaar in de vergunning vastgelegd op 12.000. „Maar het terrein is ingericht voor 15.000 bezoekers”, zegt Morshuis. „Er is dus nog wel enige groei mogelijk. Maar we zien wel of dat gaat gebeuren. We doen het stap voor stap.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze Tukkers leveren essentiële diensten in barre tijden: ‘Komen doen we altijd, desnoods met hulp van een trekker’
ENSCHEDE - Koning winter houdt deze dagen huis in Twente. Vanwege de coronamaatregelen werkten al veel mensen thuis, maar vanwege de extreme omstandigheden zijn dat er deze dagen misschien nog wel meer. Dat geldt niet voor huisarts Nicole Bolk uit Geesteren en Johan Keijzer van Ambulance Oost. Zij leveren essentiële diensten in barre tijden: ‘Komen doen we altijd, desnoods met hulp van een trekker’ -
Hier kunt u TC Tubantia vandaag (gratis) digitaal lezen
ENSCHEDE - Vanwege de extreme weersomstandigheden ligt er deze maandagochtend geen Twentsche Courant Tubantia op de deurmat. De digitale krant is vandaag wel gratis te lezen, dus u heeft geen inloggegevens nodig. -
PREMIUM
Hoe de huizenprijs in Twente in een paar jaar gruwelijk steeg: ‘Heb dit nog nooit meegemaakt’
Wie op dit moment een tekoopbord in de tuin zet, kan ervan uitgaan dat het er in no-time ook weer uit kan. Woningen in Twente gingen nog nooit zo snel van de hand als nu, prijzen lagen niet eerder zo hoog. Is de grens al in zicht? En blijft dit wel goed gaan? Makelaars en financieel adviseurs laten hun licht erop schijnen. -
PREMIUM
Heemkunde Albergen zit met de handen in het haar; ‘Wie heeft er plek voor ons?’
ALBERGEN - Dat de kerk zou sluiten, dat wisten ze. Maar de Stichting Heemkunde Albergen/Harbrinkhoek had stille hoop dat ze van de nieuwe eigenaar gebruik mochten blijven maken van de kelder. Dat kan helaas niet, dus nu zitten de vrijwilligers met de handen in het haar: „Wie heeft er plek voor ons?” -
Tubbergse wethouder Berning: ‘Jeugd houdt het zo niet langer vol’
TUBBERGEN - 150 gemeenten in Nederland willen dat het demissionaire kabinet een taskforce instelt die tot doel heeft jongeren weer perspectief te bieden in coronatijd. Wethouder Hilde Berning (CDA) is een van de ondertekenaars van de brandbrief, „de jeugd houdt het zo niet langer vol.”
-
Twentse coronacijfers: 96 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen in de regio
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 96 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen door het virus gemeld. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandagmiddag publiceerde. -
PREMIUM
Twentse huizenprijs door het dak: ‘Er gaan mensen in de problemen komen’
ENSCHEDE - De lage rentestand, het geringe aanbod en financieel goed voorbereide kopers hebben de huizenprijs in Twente naar ongekende hoogte gestuwd. Makelaars en adviseurs spreken van een ‘extreem overspannen’ situatie, die voorlopig nog niet eindigt, maar waarvan de gevolgen ongewis zijn. „Er gaan mensen in de problemen komen.” -
PREMIUM
Een verboden optocht en een coronauitbraak: zo werd Geesteren het meest besproken dorp van het land
GEESTEREN - Meer dan 20 jongeren die positief testten na een nieuwjaarsfeest, een carnavalsoptocht die met een noodbevel moest worden afgekapt: al twee keer in 2021 werd Geesteren landelijk nieuws, en niet uit weelde. Wat is er toch aan de hand in het dorp? Bestaat corona niet, wanneer het de 4300 inwoners niet uitkomt? Zijn ze er ‘regelloos’ geworden? Of valt het allemaal wel mee? Zes betrokkenen vertellen.