De rek is er nog niet uit bij de Mega Carnavalsparty Albergen

videoALBERGEN - Met 12.000 verkochte kaarten was de Mega Carnavalsparty dit jaar weer strak uitverkocht. Toch is er nog wel enige rek, zegt organisator Edward Morshuis. Alles dankzij een strakke organisatie.

Wacht even. Er praat iemand in zijn oor. „Er is een toilet verstopt”, meldt Pim Hagel. „Maar dat is niet in mijn gebied.” Nog geen minuutje later meldt zich de man in wiens territorium het verstopte toilet wel zit. „Daar was ik al bang voor”, zegt hij. „Vorig jaar hadden we op die plek precies hetzelfde probleem. Maar we lossen het op.” En weg is hij.

Kijk, zo werkt dat dus met de Centrale Post Beveiliging, ook wel regiekamer genoemd, tijdens de Mega Carnavalsparty. Niets ontgaat de drie mannen die de post bezetten. Dankzij veertien strategisch geplaatste camera’s op het terrein en evenzoveel beeldschermen in hun bus, handig geparkeerd op een parkeerplaats direct achter de tenten, zien ze precies waar iets niet helemaal gaat zoals het zou moeten gaan. En kunnen ze er direct een van de zes zogenoemde flexteams op af sturen om te voorkomen dat zaken uit de hand lopen.

‘Anders word je gek’

Maar dat niet alleen, ook alle onderlinge communicatie verloopt via de centrale post. Dus ook als er niet direct beelden zijn van de verstopte wc, wordt dat direct doorgegeven en kan er actie worden ondernomen. Pim is verantwoordelijk voor alles wat er in de tenten gebeurt. Hij heeft een van de vier beschikbare kanalen op zijn oortje uitgeschakeld. Die waarop de voorraden van de drankpunten worden doorgegeven. „Anders word je helemaal gek.” Bovendien is de drankvoorraad bijhouden niet direct zijn taak. Maar hij is blij met het systeem. „Met 12.000 mensen gebeurt er natuurlijk altijd wel iets. Maar nu horen we het meteen en zijn er direct bij.”

Drie jaar geleden werd de organisatie van het jaarlijkse carnavalsfeest in Albergen omgegooid. Aanleiding was de editie van de megaparty in 2016. Tijdens een piek in het aantal bezoekers ontstonden er bij onder meer de entree en kassa’s chaotische taferelen door elkaar verdringende feestvierders. „We snappen nog steeds niet helemaal hoe dat kon gebeuren”, zegt Edward Morshuis van het gelijknamige partycentrum en medeorganisator van het feest. „Wellicht dat er toch vervalste kaarten en bandjes in de omloop waren. Daar had de politie vooraf wel voor gewaarschuwd. Maar het kan ook te maken hebben gehad met het slechte weer toen.”

Zwarte Cross

De organisatie van de Carnavalsparty werd, na het licht te hebben opgestoken bij diverse andere grote evenementen zoals de Zwarte Cross, veel professioneler. Waar organisaties van bijvoorbeeld tentfeesten na het vreselijke ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen klagen dat de regels zo streng zijn geworden dat ze grote moeite hebben om daaraan te voldoen, ging Albergen er juist extra tegenaan. „We hebben van een strakke organisatie juist onze kracht van gemaakt”, zegt Morshuis.

Waar voorheen een kleine groep mensen alles deed, is de organisatie nu in stukken geknipt. „De kassa’s, de entree, de toiletten, elk onderdeel heeft zijn eigen team dat zijn eigen verantwoordelijkheid draagt.” Er is een kernteam van zo’n zeven man. Met de mensen van de afzonderlijke onderdelen erbij zijn het er zo’n 25. Op de dag zelf schat Morshuis het aantal medewerkers op zo’n 300. 

Beveiliging

Met name de beveiliging is naar een hoger niveau getiteld. Iedere bezoeker wordt na zijn entreekaart te hebben ingewisseld voor een bandje gefouilleerd. Netjes en zonder te mokken. „Voorheen stonden er vooral jongens uit het dorp aan de poort. Nu huren we een professioneel bedrijf in”, legt Morshuis uit. Ook de politie is duidelijk aanwezig. Morshuis roemt de samenwerking. „De controle zit volledig aan de achterkant. De bezoekers merken er niets van. Aan de voorkant blijft carnaval carnaval.”

Dat is heel goed te zien bij de entree van het tentencomplex aan de Ootmarsumsestraat. Volgens de vergunning zijn er achttien toegangspoorten. Volgens Morshuis zijn er nog wel een paar meer. „Daardoor kunnen we snel reageren. Komt er bijvoorbeeld een volle bus, dan sturen we die naar een bepaalde entree waar ze snel kunnen worden  geholpen.” Helemaal zonder wachttijd lukt het echter niet.  Maar ook daar is over nagedacht. „We hebben het zo ingericht, dat er hooguit aan het begin een beetje ergernis is. Maar als je die achter je hebt gelaten, is het alleen nog maar feestvieren.”

Groei

Het aantal bezoekers is dit jaar in de vergunning vastgelegd op 12.000. „Maar het terrein is ingericht voor 15.000 bezoekers”, zegt Morshuis. „Er is dus nog wel enige groei mogelijk. Maar we zien wel of dat gaat gebeuren. We doen het stap voor stap.”

ALBERGEN - Mega Carnavalsparty.
Volledig scherm
ALBERGEN - Mega Carnavalsparty. © Robin Hilberink

Almelo e.o.