Volledig scherm
- Weidevogeldrone. © Wouter Borre

Demonstraties voor toekomstige dronepiloten vogelwerkgroep bij Molenmarkt in Geesteren

GEESTEREN - Vrijwilligers Vogelwerkgroep Geesteren zijn zondag 8 september aanwezig op Molenmarkt in Geesteren voor het geven van demonstraties met drones. Xander en Roger Borre van DRONExpert nemen die demonstraties voor hun rekening.  

De vogelwerkgroep gebruikt de drones bij het vinden van nesten van kwetsbare weidevogels, zoals grutto's. Red de Grutto is niet voor niets de slogan bij alle acties van de werkgroep. De Molenmarkt bij de Grote Geesterse Molen aan de Hardenbergerweg 92 in Geesteren is van 11.00 tot 17.00 uur. 

Doel

De Vogelwerkgroep hoopt dat mogelijk toekomstige dronepiloten een kijkje komen nemen. „Ons doel is om twintig mensen te kunnen opleiden, zodat tijdens het drukke, korte weidevogelseizoen alle dagen kan worden gevlogen door verschillende mensen”, aldus voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren.

Opleiding

De specialisten van DRONExpert Nederland uit Bentelo verzorgen de opleiding van de dronepiloten van de Vogelwerkgroep. Bij de aanwezige drones is ook de nieuwe Mavic 2, met een kleiner type infrarood camera. Schröder prijst deze drone aan als een type dat niet alleen beschikt over de meest actuele techniek, maar het vliegende werktuig is bovendien makkelijker in gebruik. Zo hoeven de vrijwilligers niet meer het veld in om de positie van nest vast te leggen, dat gebeurt via de techniek van de drone. Gebruik van de nieuwe drone is met name van belang om de moeilijk te vinden nesten van de grutto en de tuureluur op te sporen.

Markeren

Schröder: „Van de nesten kunnen dan foto’s worden genomen en worden gemarkeerd door de GPS coördinaten. Omdat onze mensen niet meer het veld in hoeven te lopen, ontstaan er ook geen reuksporen naar de nesten. De vos en de steenmarter hebben dan veel minder kans om het nest in de grote uitgestrekte weilanden te vinden.”

Teleurstellend

De mensen van de Vogelwerkgroep zijn ondertussen druk bezig om oplossingen te bedenken om komend seizoen zoveel mogelijk kuikens van weidevogels te laten overleven. Dit jaar is er tot nog toe slechts één kuiken van een grutto geringd. Dat is een teleurstellend resultaat, met name omdat de Vogelwerkgroep veel tijd, energie en geld heeft gestoken in acties om weidevogels beter te beschermen. Zo zijn plasdras gebieden aangelegd, waarvoor boeren die land beschikbaar stellen financieel worden gecompenseerd. In die gebieden met hoog gras en veel water vinden de kuikens voldoende drinken en voedsel.

Almelo e.o.