Volledig scherm
Jan Willem Plekkenpol is met het Nederlands team in Valencia wereldkampioen feedervissen geworden. © Bert Kamp

Deze man uit Mariaparochie is wereldkampioen vissen

MARIAPAROCHIE - Jan-Willem Plekkenpol werd met het Nederlands team wereldkampioen feedervissen. De inwoner van Mariaparochie is trots. "Dit is het hoogst haalbare."

Twee keer eerder won hij een auto. Dat was in 2006 en 2008, als individuele deelnemer tussen de profs in Ierland. Maar onlangs werd Jan-Willem Plekkenpol wereldkampioen feedervissen. Met het Nederlands team won hij het WK feedervissen in het Spaanse Valencia. "Dit is het hoogst haalbare", weet de 47-jarige visser.

Helden
Na twee dagen vissen aan de Spaanse rivier kroonde de Nederlandse equipe zich tot wereldkampioen, tussen 31 teams en voor Engeland en Oekraïne. Een heldenonthaal volgde. Compleet met limousine en Nederlands volkslied.

Genieten
Terugblikkend geniet de inwoner van Mariaparochie nog steeds. De gouden medaille heeft een prominente plek in de woonkamer, aan de deur hangt een uitgeprinte foto kort na de uitreiking. De Holtense hengelsportvereniging De Rietvoorn, waarvan de geboren en getogen Holtenaar nog altijd lid is, huldigde hem gisteravond. "Geweldig wat er over je heen komt. Toen ik thuis kwam vanuit Spanje, was het hele huis versierd, compleet met boog."

Topniveau
In het dagelijkse leven bestiert Plekkenpol een eenmanszaak. Hij plaatst en onderhoudt waterontharders. Daarbuiten is Plekkenpol al jaren op topniveau actief. Voornamelijk met de feederhengel. "Vissen op de top", zegt hij. "Als je beet hebt begint het uiteinde van de hengel te trillen. Waar ik vis? Voornamelijk kanalen en rivieren. In Nederland vaak de IJssel. Op Witvis. Brasems, Karpers, Voorns. In Spanje waren het vooral Karpers."

Beste
Ooit begon het bij Plekkenpol, net als bij ieder visser, met een vaste stok. Wachten tot het dobbertje ondergaat, dat werk. Inmiddels heeft z'n hobby professionele vormen aangenomen. Van iedere maat feederhengel heeft hij er twee. "Alleen het beste van het beste", zegt Plekkenpol, al zeker 39 jaar besmet met het visvirus. "Want dat maakt het verschil. Ik vis al van jongs af aan. Met m'n vader en moeder, zo is het begonnen. Ik was nog te klein om in m'n eentje te gaan. Op m'n achtste ben ik begonnen. Waar veel jongeren op een gegeven moment afhaakten, andere prioriteiten kregen, ben ik ermee doorgegaan."

Almelo e.o.