Dit zijn alle carnavalsoptochten in de gemeente Tubbergen

Kom op tijd en laat je auto thuis. Dat zijn de belangrijkste tips voor wie niets wil missen van de carnavalsoptochten in Tubbergen en zich in het feestgedruis wil storten. De optocht dichtheid in de gemeente is indrukwekkend. Samen trekken ze tienduizenden bezoekers.

Langeveen

Volledig scherm
Eén van de grote wagens tijdens een eerdere optocht in Langeveen. © Rikkert Harink

Dag: zaterdag 23 februari.
Organisatie: De Turftrappers.
Vertrek: 14.00 uur van de Hardenbergerweg.
Bijzonderheden: de 19de editie van de rondgang door de straten van Langeveen is één van de eerste Twentse carnavalsoptochten van het jaar. Met een record aantal deelnemers, 2200.  Sinds de hoofdprijs is verhoogd naar 1.111 euro en 11 eurocent  zit de optocht in de lift. Het is voor veel wagenbouwgroepen de generale repetitie voor de optocht in Albergen. Opvallend zijn verder de steeds grotere loopgroepen met 250 tot 350 veelal jonge deelnemers. En praktisch weetje, de toegangswegen naar Langeveen worden deze dag na 12.30 uur afgesloten voor verkeer. 

Albergen

Volledig scherm
Verkleed door de straten van Albergen. © Lenneke Lingmont

Dag: zondag 24 februari. 
Organisatie: De Alberger Bökke.
Vertrek: 12.00 uur vanaf De Gentiaan. 
Bijzonderheden: de route van de 49ste editie is ingekort, omdat met name voor kinderen de tocht wat aan de lange kant was. Door een stuk af te snijden, schat de organisatie in dat de tocht twintig minuten korter duurt. Bewoners wordt gevraagd te helpen om a. de wegen in het dorp volledig autovrij te maken en b. de rommel op straat op te vegen. Die troep wordt een dag nadien door de veegploeg van de vereniging en de gemeente opgeruimd. De optocht telt een record aantal van 3750 deelnemers, inclusief zestien grote en kleine wagens. Ook een record: de lokale Sjikke Bökke doet mee met de grootste loopgroep uit haar 11-jarige bestaan. De groep telt ruim 300 carnavalisten.

Advies: kom op tijd om een plekje te vinden. De organisatie verwacht tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers. 

Tubbergen

Volledig scherm
De verlichte optocht in Tubbergen.

Dag: vrijdag 1 maart.
Organisatie: TCVO.
Vertrek: 19.00 uur vanaf Reutummerweg. 
Bijzonderheden: De 17de editie van de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht breekt records. Ruim 2400 carnavalisten lopen mee in de kleurrijke parade. Het aantal kleine- en grote praalwagens blijft stabiel. Vooral in de loopgroepen is een forse toename van deelnemers. Speciale gast dit jaar is de commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema. Vanaf 17.45 uur is het centrum van Tubbergen afgesloten voor verkeer. Verkeersleiders begeleiden bezoekers naar beschikbare parkeerplekken. De entreeprijs bedraagt drie euro per persoon vanaf 12 jaar. Om de bereikbaarheid te vergroten wordt een extra mobiele zendmast geplaatst. 

Harbrinkhoek-Mariaparochie

Dag: zaterdag 2 maart.
Organisatie: CV De Dubbelkiekers.
Vertrek: 13.30 uur, vanaf Kerkplein in Mariaparochie.
Bijzonderheden: klein en gemoedelijk. Zo laat de optocht van carnavalsvereniging De Dubbelkiekers zich het beste omschrijven. Naast grote en kleine wagens en loopgroepen, doet ook een groep mee van de St. Alphonus basisschool. Aansluitend volgt op deze Kiekersdag het carnavalsfeest in de residentie Kampkuiper. Wagens waarbij de deelnemers vooral bezig zijn met het nuttigen van alcohol - de zogeheten bierwagens - worden uitgesloten van prijzen.

Reutum

Volledig scherm
Eén van de groepen tijdens de optocht in Reutum.

Dag: zaterdag 2 maart.
Organisatie: CV De Pin’n.
Vertrek: 13.30 uur, vanaf Plan LooSan.
Bijzonderheden: De organisatie prijst de tocht aan als de enige carnavalsoptocht met meer deelnemers dan publiek.  Voor de schoolgaande jeugd wordt een extra prijs uitgeloofd, de Bays Geinprijs voor de meest ludieke deelnemer: vijftig munten van horecazaak Bays.

Vasse

Volledig scherm
Sleutelprins Ronny I en secretaris Clemens. © Robin Hilberink

Dag: zaterdag 2 maart.
Organisatie: De Spekscheeters.
Vertrek: 13.30 uur, vanaf de Manderseweg. 
Bijzonderheden: Doorgaans is de optocht alleen toegankelijk voor deelnemers uit Vasse, Mander, Hezingen en Manderveen. Omdat De Spekscheeters dit jaar de sleutelvereniging van de gemeente is, worden ook prinsenwagens van zusterverenigingen als speciale gasten toegelaten. Sleutelprins Ronny I en secretaris Clemens laten zich met de prinsenwagen zoveel mogelijk zien bij de optochten in de gemeente.

Fleringen

Dag: zaterdag 2 maart.
Organisatie: De Kroesmennekes.
Vertrek: 14.00 uur, van het kerkplein (loopgroepen) en de Oldenzaalseweg (wagens).
Bijzonderheden: na de optocht gaat het feest verder bij residentie DOK’s met onder meer optredens van dansmariekes en playback acts van de Heilig Hart basisschool. Verrassingen zijn niet uitgesloten, De Kroesmennekes lukt het vaker om iets bijzonders te regelen zoals recent het bezoek van weerman Piet Paulusma. 

Geesteren

Volledig scherm
Beeld van de grote optocht van carnavalsvereniging De Papsleef'n in Geesteren. © Robin Hilberink

Dag: Zondag 3 maart.
Organisatie: De Papsleef'n.
Vertrek: 11.11 uur, vanaf het Kerkplein.
Bijzonderheden: Eén van de grootste en oudste optochten in Twente - het is de 46ste editie - wordt op de jaarlijkse Papsleef’ndag gehouden. Aansluitend gaat het feest door bij zaal Kottink. En dat festijn is voor het eerst in de historie uitverkocht. De toegangswegen zijn zondag afgesloten tot de klok van drie uur ‘s middags. De Dorpsstraat in het centrum blijft daarna nog afgesloten tot maandagmiddag 4 maart. 

Tubbergen

Dag: Maandag 4 maart.
Organisatie: De Schaop’n Böll’kes.
Vertrek: 15.00 uur, vanaf kruising Reutummerweg/Boskampstraat.
Bijzonderheden: Rosenmontag optocht Tubbergen. Prijzengeld is met 500 euro verhoogd en bedraagt dit jaar 5000 euro. De tocht draagt voor het eerst een naam: ‘De Laatste Grote Optocht van Twente’. De tocht groeit sinds jaar en dag, met meer en meer deelnemers van buiten de gemeente, zoals een loopgroep uit Losser met ruim 100 mensen.

  1. Een dot honing tegen de hooikoorts uit Harbinkhoek
    PREMIUM
    Op Goed Vertrouwen

    Een dot honing tegen de hooikoorts uit Harbink­hoek

    HARBRINKHOEK - Met een eerlijke bijdrage voor de potjes honing van zijn stalletje wordt het vertrouwen van Johan Leus in zijn klanten beloond. Maar rijk wordt hij er naar eigen zeggen niet van. Regelmatig klinkt het gerinkel van muntstukken - 4 euro 50 per potje - in het opbrengstenpotje. „Bijen houden is mijn hobby. Ik doe het voor de natuur, niet voor het geld. Van de opbrengst koop ik nieuw imkermateriaal.”

Almelo e.o.