Volledig scherm
Campinggasten komen aan op De Molenhof in Reutum. © Alphons Weierink

Dodelijke steekpartij na familievete in Twente

REUTUM/WEERSELO - Hij schudt zijn hoofd. "Ik kan er met mijn kop niet bij”, vertelt Bart Kleijsen, de eigenaar van café Antje en Billie, "dat mensen elkaar met messen te lijf gaan. Je denkt altijd dat het bij 'een ander' gebeurt, maar nu dus hier.... En het was zo'n mooie avond vol gezelligheid.”

Het is zondagmiddag, zo'n 36 uur na die fatale vechtpartij waarbij een 22-jarige Winterswijker werd doodgestoken. Samen met zijn moeder Antje zit Bart Kleijsen in de bovenwoning achter het café. Nauwelijks nog beseffend wat er die nacht van vrijdag op zaterdag is gebeurd. "En ik heb er zelfs 's nachts niets van meegekregen”, vertelt Antje, die in november vorig jaar haar man Billie na een ziekbed verloor. 

Politie in het café

"Ik heb overal doorheen geslapen en toen ik 's ochtends vroeg het café wilde schoonmaken, schrok ik me helemaal wild. Ik trilde helemaal. Wat doet u hier, zei een politieagent tegen mij. Wat ik hier doe, ik woon hier, antwoordde ik.” Eerst was ze bang dat haar zoon Bart, schoondochter Tatiana of een van de medewerkers iets was overkomen. Maar al snel was ze er achter dat cafégasten elkaar te lijf waren gegaan daarbij zelf messen waren gebruikt.

Escalatie na gezellige avond

Het was de vrijdagavond dat er in het café tegenover vijfsterren-camping De Molenhof het begin van de bouwvakvakantie werd gevierd. "We hadden 160 man, ik heb de hele avond buiten staan te bakken”, vertelt Bart. "Rond half twee hadden we alleen nog wat mensen in het voorcafé, die stonden aan de bar.” De twee families kregen onenigheid. Binnen werd er even gevochten, maar buiten escaleerde het later helemaal. 

Quote

Ik heb overal doorheen geslapen en toen ik 's ochtends vroeg het café wilde schoonmaken, schrok ik me helemaal wild

Antje

"Ik heb niet gezien wat er gebeurde, wel dat ze buiten op elkaar insloegen. Maar toen ik buiten kwam en ik die man aan de overkant zag liggen met meerdere flinke messteken in zijn rug, wist ik dat het helemaal mis was. Maar ik heb niemand zien steken, daarvoor was ik te laat buiten. We stonden machteloos.” En Antje: "Wat laf ook om iemand zo in de rug te steken, verschrikkelijk gewoon.”

Mes uit de keuken

De kans bestaat dat de daders de messen uit de keuken van het eetcafé hebben gepakt, al kon Kleijsen dat gistermiddag niet bevestigen. Het café werd meteen afgesloten, zelfs voor de eigenaar, die zijn kassa nog niet mocht legen. Pas zondagmiddag werd het café door de politie vrijgegeven, meteen daarna gingen de deuren alweer open. "Want hoe langer het café dicht zit, hoe slechter. Al die zwarte hekken voor ons bedrijf, geen gezicht”, aldus Kleijsen.

Almelo e.o.