Volledig scherm
De gevolgen van de uitspraak over de aanpak van stikstof zorgt in Tubbergen voor veel onzekerheid. © Lenneke Lingmont

Donkere wolken boven boeren in Tubbergen

TUBBERGEN - Tubbergse boeren dreigen massaal in de knel te komen omdat de Raad van State de aanpak van stikstofreductie heeft afgeschoten. „De verwarring is compleet” meent verantwoordelijk wethouder Erik Volmerink.

Stikstof

Het gaat om het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is een landelijke programma waarin wordt geregeld hoeveel stikstof mag worden uitgestoten. De maatregel betreft vooral de mestproductie bij agrarische bedrijven. De PAS bepaalt of een boer mag uitbreiden, hoeveel en onder welke voorwaarden. 

Natuur

De overheid wil de uitstoot terugdringen omdat teveel stikstof slecht is voor natuurgebieden. De Raad van State besliste 29 mei dat de gemeente geen vergunningen mag afgeven die vooruit lopen op wat de PAS gaat opleveren. Dat heeft gevolgen voor heel Nederland, en zeker voor Tubbergen waar niet alleen veel boeren zijn, maar ook veel omliggende natuurgebieden. Raadslid Huub Stevelink: „Als je de uitwerking ziet, dan moet je concluderen dat Tubbergen volledig op slot komt.”

Commotie

In de gemeenteraad van afgelopen maandag was de ontstane commotie het meest besproken punt op de agenda. Stevelink diende, gesteund door de rest van de raad, een motie in, waarin wethouder Volmerink werd gevraagd met antwoorden te komen.

Enorme gevolgen

Die kon echter niet veel meer dan de ernst van de situatie schetsen en de enorme gevolgen die dit voor Tubbergen zou kunnen hebben. Wel deelde hij mee dat de provincie op korte termijn met een loket komt waar bezorgde burgers en bedrijven met hun vragen terecht kunnen. Ook komt er een landelijk crisisteam. Volmerink: „De komende weken wordt meer duidelijk.”

Almelo e.o.