Volledig scherm
Wim Weerink hamert op bouwen voor jongeren, bijvoorbeeld zogeheten containerwoningen. Als de huurprijs maar onder de 500 euro is zodat de jongeren kunnen sparen voor een koopwoning. © Annina Romita

'Durf huizen te bouwen voor onze jongeren in Tubbergen'

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen heeft behoefte aan innovatieve woningen voor jongeren die niet meer dan 450 tot 500 euro per maand kunnen of willen betalen. "De groep jongeren tussen 15 en 24 jaar is in Tubbergen nog nooit zo groot geweest als nu", zegt CDA-raadslid Wim Weerink. "Zij hebben behoefte aan goedkope huisvesting, maar die is er niet in Tubbergen. We hebben nu de kans om voor hen te bouwen en als het lukt voorkomen we de verwachte krimp van de bevolking in de komende vijftien jaar."

Weerink was jarenlang jeugdleider bij De Tukkers. Hij zag dat toen zijn oudste dochter zo'n 20 jaar geleden bij de club kwam, er slechts twee F-teams waren. Een paar jaar later was dat aantal vijf en weer iets later zelfs tien.

Crisis
Volgens de CDA'er heeft de gemeente Tubbergen veel geluk gehad dat, toen de crisis begon in 2008, bijna alle bouwkavels verkocht waren. "Daarna is er jarenlang nauwelijks gebouwd. De afgelopen twee jaar hebben we een inhaalslag gemaakt. We hebben in twee jaar zo'n 200 bouwkavels uitgegeven, terwijl we tot 2025 maximaal 500 woningen mogen bouwen."

Stuwmeer
"We mogen de komende acht jaar dus nog maar zo'n 300 woningen bouwen. Dat is veel te weinig voor het stuwmeer aan jongeren dat zich juist de komende jaren gaat melden op de woningmarkt. De mate waarin we erin slagen om jongeren te behouden voor onze kernen, bepaalt de grootte van de krimp voor de periode erna."

Behoefte
Weerink heeft de wethouder in een motie gevraagd te onderzoeken hoe groot de woningbehoefte daadwerkelijk is in de komende jaren. Daarover komt in maart duidelijkheid.

Band
Weerink bracht al eens in kaart, op basis van gesprekken met jongeren, hoeveel jeugd echt graag in het eigen dorp wil blijven wonen. "En dat zijn er best veel. Er is een band, bijvoorbeeld via de voetbal, de handbal en de carnavalsvereniging. Zij hebben het gezellig met elkaar, gaan samen uit, maar willen niet meer dan 500 euro huur betalen, zodat ze nog wat kunnen sparen voor een eigen woning. Als ze in zo'n goedkope woning ook nog gaan samenwonen en er zijn twee inkomens, kunnen ze nog sneller sparen voor een eigen huis. Bij een huurprijs van 800 euro blijft er nauwelijks geld over om opzij te leggen. Als een projectontwikkelaar het lef zou hebben in elke kern enkele goedkope woningen voor jongeren te bouwen, dan zouden we flink geholpen zijn om de krimp in de komende jaren te beperken."

Almelo e.o.