Volledig scherm
Tubbergenaren die een groen dak aanleggen worden daarvoor straks beloond door de gemeente via de groene leges. © ANP XTRA

Duurzame inwoners worden financieel beloond in Tubbergen

TUBBERGEN - Burgers die zich duurzaam gedragen worden daarvoor in de toekomst beloond door de gemeente. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de invoering van zogeheten groene leges. Bij de betaling van leges aan de gemeente kan bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen of een warmtepomp fiscaal voordeel opleveren.

Verduurzamen stimuleren

Tubbergen neemt de maatregel in het kader van de eerder door de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal uitgesproken wens om eigenaren van gebouwen te stimuleren en te belonen voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

„Duurzaam gedrag willen we als gemeente belonen, en daarom gaan we groene leges invoeren”, laat wethouder Ursula Bekhuis via een woordvoerder weten.  „We gaan eigenaren van gebouwen stimuleren en belonen voor het verduurzamen van de bebouwde omgeving. Het signaal is positief, we verbruiken minder fossiele brandstof en we stoten minder CO2 uit.”

Teruggave

De leges worden aanvankelijk wel in rekening gebracht maar na het gereedkomen van de bouwactiviteit wordt een gehele of gedeeltelijke teruggaaf gedaan door de gemeente. De regeling is overzichtelijk volgens de gemeente: 50% of 100% teruggave op de leges bij realisatie van een investering van 10.000 euro en een maximum voor bijvoorbeeld zonneveldenparken van 51.750 euro. Uiteraard geldt deze regeling niet voor vergunningvrije maatregelen.

Voorbeelden die in de toekomst in aanmerking kunnen komen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een buitenunit voor een warmtepomp, het energieneutraal maken van een woning (nul op de meter), of de aanleg van een groen dak (sedum).

Almelo e.o.