Volledig scherm

Eén brok natuur net buiten Tubbergen

TUBBERGEN - Als cadeaus van Moeder Aarde liggen ze op het landgoed Baasdam bij Tubbergen: twee werken in natuursteen van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem. Kunstenaar Saskia Griepink leidt bezoekers zondag rond.

Alsof de kunstenaar ze met een kartelschaar uit de Spaanse steengroeve heeft geknipt. Zo gelijkmatig ogen de inkepingen langs de randen van de granieten zuilen. Aan de voorkant vormen boorgaten gelijkmatige rijtjes.

Ingetogen
Eén, drie of vier, al naar gelang het aantal blokken waarin de zuil is onderverdeeld. Het is kenmerkend voor het werk van Ulrich Rückriem: zijn bewerkingen en het maakproces zijn er precies aan af te lezen.Onwrikbaar en ingetogen tegelijk staan de Zeven stèles van Rückriem sinds 2005 langs de oude verbindingsweg tussen havezate Herinckhave en landgoed Baasdam.

Manshoog
Het verhaal wil dat de kunstenaar zo ondersteboven was van het landschap, dat hij spontaan nog een werk aanbod. Sinds 2014 is even verderop Ursprung te vinden. Een meer dan manshoog, bijzonder gevormd blok steen. Het vormt het middelpunt van het Ronde Bosje alsof het daar altijd al heeft gelegen. Samen vormen ze Panorama Rückriem-Ursprung.

Volledig scherm
Kunstwerk Ursprung van kunstenaar Ulrich Rückriem. © Annina Romita
Volledig scherm

Almelo e.o.