Volledig scherm
Karel Hanse op een motor die is uitgerust met het Feetless Biking System. © Harrie Keiren

Eenbenige Karel uit Albergen hoort over 6 weken of hij mag motorrijden

ALBERGEN/ZWOLLE - Karel Hanse (63) uit Albergen weet over zes weken of hij mag motorrijden op de Nederlandse wegen of niet. Dan doet de Rechtbank Overijssel uitspraak in de zaak die de Albergenaar heeft aangespannen tegen het CBR.

Hanse gaat door het leven met één been. Zijn linkerbeen is geamputeerd ter hoogte van zijn heup, nadat hij als 10-jarige botkanker bleek te hebben. Maar Hanse wil desondanks graag motorrijden. 

Feetless Biking System

Om zichzelf in balans te houden, wil hij zijn motor uitrusten met het Feetless Biking System. Dat is een systeem met zijwielen, die ervoor zorgt dat de motor en de bestuurder niet omvallen als de motorrijder remt. Maar het CBR, dat de rijgeschiktheid van bestuurders toetst, wil daar tot op heden niet aan. Te onveilig, is het oordeel. 

‘Geïnteresseerd, maar geen motorrijders’

Dinsdag stonden beide partijen voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Zwolle. „Het was een vrij formele zitting. De rechters (drie in totaal, red.) waren geïnteresseerd, maar zijn geen van allen motorrijders. Ze gingen onder meer in op de vraag waarom CBR geen rijtest wil afnemen. En over een Europese code, die voorschrijft dat je bij het stilstaan zijwielen mag gebruiken.”

Maar welke kant het uitgaat? Hanse durft de uitkomst niet te voorspellen. „Daar kan ik geen pijl op trekken.” Hij krijgt over zes weken schriftelijk de uitspraak toegestuurd, zo laat hij weten.

Almelo e.o.