Volledig scherm
Vlnr: Lynn Schuurman, Gitte Vollenbroek, Thomas Hilberink, Reinier Wulferink, Joy Eppink, Jonne Kosters, Lars Meijer en Lars Hemmer.

Eerste keer prijs Rova in Geesteren

GEESTEREN Voor de eerste keer won een school in de gemeente Tubbergen de prijs voor de beste opschoonactie in de provincie Overijssel. Als iemand daar echt trots op mag zijn is dat wellicht Harry Masselink, leerkracht van groep 8 van de Aloysiusschool. „Ik loop al jaren hard en dan zie ik die troep langs de weg”, zegt Masselink. „Ik erger me daar mateloos aan. „Ik denk dat het nu zo’n 15 jaar geleden was dat ik voor de eerste keer kinderen van mijn klas vroeg mee te helpen zwerfafval langs de weg op te ruimen.”

Het leuke aan de actie is dat voorbijgangers en bewoners uit de buurt de kinderen aanmoedigen tijdens het werk. „We worden uitgenodigd ranja te komen drinken, mensen brengen lekkere tussendoortje, we krijgen complimentjes. Iedereen moedigt ons aan door te gaan met opruimen”, vertelt Masselink die ook de nadelen van het zwerfvuil kent. „Een handelaar in paarden moest één van zijn dieren een maagoperatie laten ondergaan nadat het dier plastic had gegeten.” Volgens Masselink zwerft vooral in de buurt van een tankstation bij Geesteren veel afval in bermen en houtwallen. „Kinderen kopen er chips en energiedrankjes, maar durven dat niet mee te nemen naar huis. Dus gooien ze het gewoon in de natuur.”

Schooljeugd die meehelpt met opschonen laat niet snel meer afval achter in de natuur. „We hadden laatst schoolkamp”, vertelt Masselink. In drie dagen tijd heb ik niet één flesje of papiertje gevonden op het speelveld. Kijk, dan ben je als leerkracht trots op je kinderen.”

Almelo e.o.