Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Eigenaren ‘Polenpension’ Geesteren in geweer tegen dwangsom

GEESTEREN - De eigenaren van een woning aan de Ossendijk in Geesteren maken bezwaar tegen de dwangsom die de gemeente Tubbergen hen wil opleggen.  In het pand wonen arbeidsmigranten en daarmee wordt volgens de gemeente een voorbereidingsbesluit overtreden. De overtreding is voor de gemeente gemeente reden een dwangsom van 25.000 euro op te leggen.

De gemeente en de advocaat van de eigenaar van het pand stonden gisteravond tegenover elkaar voor de bezwarencommissie, een onafhankelijk adviesorgaan van het college.  Naar aanleiding van klachten uit de buurt is op 18 maart door de gemeente een controle gehouden bij het pand. Bij het huis stonden twee auto’s van een uitzendbureau en een wagen met een Pools kenteken. Toezichthouders van de gemeente hebben daarop contact opgenomen met de mede-eigenaar van het perceel. 

Die heeft aangeven dat er op 15 november vorig jaar - nog voordat het gemeentelijke voorbereidingsbesluit in werking was getreden - huurcontracten waren afgesloten voor de panden Ossendijk 9 en Vermolenweg 18. Een medewerker van het uitzendbureau heeft tegen ambtenaren gezegd dat het de bedoeling is dat in alle kamers van de panden arbeidsmigranten worden gehuisvest. Volgens de gemeente is dat in strijd met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Reden voor de gemeente de dwangsom op te leggen.

Raadsman: ‘constructie legaal’

De advocaat van de pandeigenaren wijst er in zijn bezwaar op dat de gemeente vorig jaar al een handhavingsprocedure is begonnen tegen de bedrijfsmatige huur van het pand aan de Ossendijk aan arbeidsmigranten. ‘Naar aanleiding van een ingediend bezwaarschrift heeft u het besluit waarmee de last onder dwangsom was opgelegd (...)herroepen’,aldus de advocaat.  De raadsman stelt dat de huidige bewoning van de panden niet in strijd met de regels is en daarmee dus legaal is.

De bezwarencommissie komt over enkele weken met een advies aan het college.

Almelo e.o.