Volledig scherm
Bevelvoerder Henry Eppink van de brandweer Tubbergen vreest een verdere demotivatie van zijn brandweermensen. © Carlo ter Ellen

Eppink raakt heilige vuur kwijt, motivatie brandweer Tubbergen daalt

TUBBERGEN - De brandweer staat onder druk. Steeds meer vrijwilligers haken af, waardoor de brandbestrijding in gevaar kan komen. In de gemeente Tubbergen wordt de situatie echt nijpend, vindt bevelvoerder Henry Eppink. Hij kreeg maandagavond steun van de Tubbergse gemeenteraad. Die wil dat het college z'n zorgen overbrengt aan de Veiligheidsregio Twente.

Die Veiligheidsregio Twente (VRT) en de top van Brandweer Twente willen vooralsnog niet reageren op de noodkreet van Eppink. De Tubbergse bevelvoerder heeft de afgelopen jaren het aantal vrijwilligers in zijn korps van 30 naar 20 zien afnemen. En de leegloop gaat door, vreest hij. De inzet komt op den duur in het geding.

Bezuiniging
Eppink gooide maandag in deze krant de knuppel in het hoenderhok. Door een bezuiniging kan en mag het korps van Tubbergen per keer slechts met een bluswagen met bemanning uitrukken, waardoor veel vrijwillige brandweerlieden telkens voor niets naar de kazerne komen. De lol gaat er zo af. Hoewel daarvan volgens Eppink geen direct gevolg, kon het korps tot overmaat van ramp in oktober zelfs niet uitrukken, omdat geen van de zes bevelvoerders op tijd bij de kazerne was.

Leegloop
Het signaal van Eppink is het zoveelste, want de leegloop doet zich bij vrijwillige korpsen in heel Nederland voor. In juni luidde de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) de noodklok. Het aantal vrijwilligers bleek toen op een dieptepunt aanbeland: 19.000, terwijl het er in 2010 nog 21.600 waren. VBV, die de afname ook wijt aan de steeds verdergaande bezuinigingen, noemde de leegloop 'een grote bedreiging voor de veiligheid'. Het CDA in de Tweede Kamer drong aan op onderzoek.

De vrijwilligers vormen het grootste aandeel brandweerlieden. Nederland telt maar 5.000 beroeps, die voornamelijk in de grote steden zitten.

Almelo e.o.