Volledig scherm
PREMIUM
Melkveehouder Ewald Stamsnieder bij zijn betwiste tweeling Trui 113 en 114. © Annina Romita

Ewald Stamsnieder hoeft niet meer te bewijzen dat Trui 113 en 114 zusjes zijn

En dat zijn weer 150 verdachten minder. Elke dag slinkt het aantal melkveehouderijen dat door de overheid is geblokkeerd vanwege mogelijke fraude. Ook Ewald Stamsnieder uit Geesteren kan weer verder. "Ik ben opgelucht."

Stamsnieder kon er niet over uit: dat hij moest bewijzen dat Trui 113 en Trui 114 echt een tweeling zijn. Geen twee vaarskalfjes die volgens de melkveehouder uit Geesteren zoveel op elkaar lijken. Toch blokkeerde de overheid onlangs zijn bedrijf, samen met zo'n 2100 andere 'verdachte' melkveehouderijen in het land.

Te veel tweelingen en andere onregelmatigheden in de I&R-boekhouding van duizenden melkveehouderijen, dat moest wel duiden op fraude. Want als je van twee moeders en twee dochters in het registratiesysteem één moeder met een tweeling maakt, dan scheelt dat één moeder en kun je stiekem een extra melkgevende koe houden.

Tot zover de theorie. De eerste vermoedens dat het om 7700 fraudeurs zou kunnen gaan, werden snel naar beneden bijgesteld. Maar ook het aantal van 2100 bedrijven die voor de overheid verdacht genoeg bleven om te blokkeren, slinkt met de dag. Naar schatting zo'n 120 tot 160 gevallen per etmaal kunnen afgestreept worden.

Almelo e.o.