De grutto.
Volledig scherm
De grutto. © Natuurmonumenten

Ex-ministers steunen Geesterense actie voor de koning van het grasland

GEESTEREN - De oud-ministers Henk Kamp en Cees Veerman scharen zich achter de actie van de Vogelwerkgroep Geesteren om de Grutto te redden, de koning van het grasland.

Voor de aanschaf van een drone met warmtecamera en speciale software is 25.000 euro nodig. Met die apparatuur kunnen de vrijwilligers van de Vogelwerkgroep nesten ontdekken in het grasland en deze vervolgens met stokken markeren, zodat agrariërs hun landbouwvoertuigen om de nesten heen kunnen laten maaien. 

Prominenten

De actie om geld in te zamelen voor de drone krijgt de steun van enkele prominenten, onder wie de oud-ministers Cees Veerman en Henk Kamp en schrijver en cabaretier Hans Dorresteijn. Zo heeft Veerman een filmpje op zijn Facebookpagina geplaatst waarin hij mensen oproept de Vogelwerkgroep te helpen. Bovendien zegde hij 100 euro toe.

Doordrongen

Woordvoerder Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren is blij met de steun: „De oud-ministers zijn er goed van doordrongen dat het stil wordt op het platteland. Ook de kievit, tureluur en wulp worden bedreigd. Daarom is het zo belangrijk snel te handelen en de overgebleven weidevogels te redden.”

Weidevogels

Een opsteker is het besluit van Diane en Edwin Schröder. De melkveehouders laten een flink stuk land ongemoeid om broedende weidevogels niet te storen. Op een filmpje op de Facebook pagina van de Vogelwerkgroep Geesteren legt Edwin Schröder uit waarom hij het belangrijk vindt een bijdrage te leveren aan het beschermen van de grutto. Ook Dorresteijn roept via een korte video op de Vogelwerkgroep te steunen.

Mensen kunnen een bijdrage leveren via een donatie op reddegrutto.nl Wie minimaal 10 euro stort, maakt kans op prijzen zoals een trampoline en wasbeurten voor de auto.

Almelo e.o.