Links Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, rechts Stijn Slaghekke en Lindsay Moncherry.
Volledig scherm
Links Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong, rechts Stijn Slaghekke en Lindsay Moncherry. © Tubantia

Frenkie de Jong pikt statement uit Reutum tegen racisme op: ‘Echt ongelooflijk’

REUTUM - Voetbalvereniging Reutum, een club van krap 200 leden, werd zondagavond even wereldnieuws. Twee spelers van de derdeklasser vierden een treffer als statement tegen racisme op dezelfde wijze als internationals Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong. Laatstgenoemde deelde die foto zondag op zijn Instagramaccount, goed voor 5,7 miljoen volgers. 

Stijn Slaghekke (25) en Lindsay Moncherry (37) zijn de hoofdrolspelers. Moncherry is afkomstig van het Caribische Saint Lucia. De liefde bracht hem naar Reutum, waar hij inmiddels twee jaar met veel plezier woont. Maandagmorgen blikt hij in keurig verstaanbaar Nederlands terug op het moment. 

,,Drie andere spelers vroegen mij voor de wedstrijd, of we samen een doelpunt op die manier wilden vieren. Ik vind het mooi om uit te stralen dat wij met Reutum samen één team zijn. In de eerste helft scoorde ik en toen vierde ik het samen met Stijn. Maandagmorgen kreeg ik allemaal berichten dat Frenkie de Jong de foto had gedeeld", aldus Moncherry.

Quote

Lindsay is de eerste en enige donkere speler in Reutum, af en toe hoor je langs de lijn wel eens een opmerking die niet in het voetbal thuishoort

Stijn Slaghekke

Stijn Slaghekke werd maandagochtend ook wakker van alle berichten die hij op zijn telefoon ontving. ,,Echt ongelooflijk. Ons damesteam had de foto zo bewerkt met de foto van Oranje ernaast en op Instagram naar Frenkie en zijn vriendin Mikky gestuurd. Ik heb nog nooit zoveel berichten ontvangen", aldus de aanvaller.

Racisme

Samen met twee andere aanvallers bedacht Slaghekke vooraf om een eventuele treffer te vieren samen met Moncherry. ,,Maar die man scoort gewoon zelf. Dat gebeurt niet zo vaak, want hij staat achterin. Hij is heel bescheiden en rustig, maar wij liepen gelijk op hem af om dit statement te maken. Het begon als een lolletje, maar we wilden ook echt een statement maken tegen racisme. Lindsay is de eerste en enige donkere speler in Reutum en af en toe hoor je langs de zijlijn wel eens een opmerking die niet in het voetbal thuishoort", vertelt Slaghekke.

Ook Slaghekke vond het daarom belangrijk om met dit statement eenheid uit te stralen. "We zijn allemaal hartstikke blij met Lindsay. Hij doet hard zijn best om de taal te leren en sinds kort geeft hij ook training aan de jeugd in Reutum. Hij is onmisbaar voor ons. Hij heeft het altijd koud, maar verder heeft hij het hier geweldig naar zijn zin.”

De foto die Frenkie de Jong op zijn Instagram deelde.
Volledig scherm
De foto die Frenkie de Jong op zijn Instagram deelde. © Instagram
Stijn Slaghekke viert de 1-0 van Reutum samen met Lindsay Moncherry.
Volledig scherm
Stijn Slaghekke viert de 1-0 van Reutum samen met Lindsay Moncherry. © VV Reutum

Almelo e.o.