Volledig scherm
© Frans Bosscha

Frustraties bij brandweer Tubbergen: race om plekje in voertuig tot ie vol is

TUBBERGEN - Brandweerlieden in Tubbergen raken minder gemotiveerd om snel naar een brand te gaan. Dat vrezen Gemeente belangen, VVD en het CDA in Tubbergen. Zij vragen hier maandagavond in de gemeenteraad aandacht voor.

De veiligheidsregio heeft bepaald dat maar één brandweerauto naar een melding mag rijden. Er is in dit voertuig plaats voor zes tot acht brandweermensen. De mensen die te laat komen bij de kazerne omdat ze verder weg wonen, keren regelmatig teleurgesteld terug naar huis of werk en hebben de volgende keer minder zin om hals over kop het werk te verlaten en naar de kazerne te komen, zo vreest de politiek in Tubbergen.

Incident
Sinds de komst van de Veiligheidsregio Twente daalde het aantal vrijwilligers in Tubbergen van 30 naar 20 en dat leidde enkele weken geleden tot een vervelend incident. Een brandweerwagen moest uit Weerselo komen voor een woningbrand in Tubbergen omdat er geen bevelvoerder beschikbaar was. "Onze brandweermensen kookten van woede en onmacht, want ze moesten in de kazerne blijven", legt Henry Eppink van de brandweer Tubbergen uit.

Besparing
De besparing van de nieuwe maatregel is slechts enkele liters brandstof. De aanwas van jonge mensen stagneert volgens Eppink "omdat de brandweer niet meer midden in de samenleving staat." Tot ongelukken leidde de krimp bij de brandweer nog niet. Wel tot langere aanrijtijden. Het probleem bespreekbaar maken, was tot nu toe zinloos volgens Eppink. "Er wordt niet meer naar ons geluisterd", klaagt hij. Bij de lokale politiek vond hij wel gehoor. De Veiligheidsregio Twente kon nog geen reactie op de klacht geven.

Almelo e.o.