Volledig scherm
De essentocht ging bijna niet door vanwege de dichte mist © Reinier van Willigen

Gas geven als mais van het land is in Tubbergen

TUBBERGEN - Als de mais van het land is, begint het te kriebelen bij bestuur en leden van motorclub De Toerenteller in Albergen. Want dan is de Essentocht aanstaande, een rit van 55 kilometer door bos, over land en over paden. Eén, twee, of drie keer rijden de deelnemers de route, die voert over akkers en weiland van circa 70 eigenaren in Albergen en Tubbergen. Zaterdag deden dat 125 quadrijders, zondagochtend lieten 800 offroadrijders hun motoren brullen op de startlocatie in Tubbergen.

De organisatie van een offroadevenement is vooral een logistieke operatie. Bij de organiserende vereniging, De Toerenteller, weten ze er inmiddels raad mee. Van medisch team - inclusief ambulance - tot technische keuring en marshalls die de deelnemers de juiste route wijze: alles is geregeld.

Linkmiegels
Een ploeg van liefst 170 vrijwilligers bracht de motorclub uit Albergen afgelopen weekeinde op de been. Oud-voorzitter Wim Vehof (65), in 1984 medeorganisator van de eerste Essentocht, zag er zondag bij de start op toe dat de deelnemers met hun motor langs de technische keuring waren geweest en dat er geen 'zwartrijders' aan de rit begonnen. "Er zitten elk jaar wat linkmiegels tussen."

Baklever
De landeigenaren krijgen een kilo baklever en een fles kruidenbitter als dank. Routeleider Erwin Kuipers en voorzitter Bekhuis van De Toerenteller benadrukken dat de rit staat of valt bij de medewerking van de agrariërs. Gistermiddag, direct na afloop, en vandaag herstelt de organisatie met groot materieel de aangebrachte 'schade' op akkers en paden. "Alles moet weer zo vlak zijn als voor de tocht en de modder moet van de straten zijn geveegd. Dan kunnen we volgend jaar weer bij ze aankloppen."

Almelo e.o.