Volledig scherm
Motie van ergernis aangenomen in gemeenteraad. © Carlo ter Ellen

Gelukkig Tubbergen begrijpt niets van motie van ergernis

TUBBERGEN - Eén van de veiligste gemeenten van Nederland is ze: Tubbergen. Mensen zijn er ook gelukkig: vorig jaar bleek uit onderzoek dat er amper antidepressiva worden geslikt. En uitgerekend in die gemeente nam vorige week de gemeenteraad unaniem een motie aan waarin deze z'n ergernis uitsprak over het gedrag van de bevolking.

Vrijwel niemand die iets begrijpt van de boosheid van de gemeeneraad. Dat blijkt bij een rondje Tubbergen. Niemand voelt zich aangesproken, vrijwel niemand heeft een idee waarover het gaat. "Wat voor motie zei u?" De bediening bij het 't Oale Roadhoes, uitspanning in hartje dorp, heeft er nog nooit van gehoord. "Van ergernis? Hier is geen ergernis. Altijd gezellig hier."

Unaniem
De motie van ergernis gaat over beschuldigingen, beledigingen en verdachtmakingen aan het adres van ambtenaren, politici en bestuurders. Volgens burgemeester Mervyn Stegers is er het laatste halfjaar sprake van een trend van onheuse bejegeningen. Kennelijk zo erg dat de raad er een motie van ergernis over opstelde en unaniem aannam. Omdat de gemeente man en paard niet wil noemen, lijkt het over de gehele bevolking te gaan. 'Wie de schoen past, trekke hem aan', zei een van de raadsleden.

Bestookt
Veel omwonenden willen het uitbreidingsplan niet. Bouwen mag, maar 'not in my back yard', zo lijkt het. Sinds maanden wordt de politiek door voor- en tegenstanders bestookt. En sommigen nemen geen blad voor de mond. Ambtenaren worden met naam en toenaam aan de schandpaal genageld en het gaat van kwaad tot erger. Dat moet stoppen vinden raad en college. Dát leidde tot de motie van ergernis.

Vage
Maar waarom dan zo'n algemene, vage motie? De baliemedewerkster van het gemeentehuis blijft maar glimlachen. Ze reikt de telefoonhoorn over de balie, waar de gemeentelijk voorlichtster aan de lijn blijkt te zijn. "Die ergernis. Ja kijk, u moet die motie vooral zien als een 'signaal'. Dat we wat meer respect moeten hebben voor elkaar."

Almelo e.o.