Volledig scherm
Johan Kemperink © Emiel Muijderman

'Gemeente Tubbergen geeft projectontwikkelaar cadeautje'

TUBBERGEN - Klopt het dat de gemeente Tubbergen projectontwikkelaar De Esch een cadeautje toestopt van 80.000 euro? Dat vraagt Johan Kemperink in een brief aan de raad en het college.

Onlangs is een veel groter riool aangelegd in de Vosmeerstraat, waardoor alle wateroverlast van de Maatweg verholpen wordt. „Dus waarom wordt de capaciteit vergroot in de Maatweg”, vraagt Kemperink zich af. Volgens Kemperink neemt de capaciteit flink toe omdat het college toestemming wil geven voor de bouw van 53 woningen op De Esch, een nog niet goedgekeurd bouwplan dat bij de Maatweg ligt. „Als het plan doorgaat is de investering een cadeautje voor de projectontwikkelaar, want die hoeft straks alleen nog de aansluitkosten te betalen, niet de aanleg van het riool”, zegt Kemperink. „Maar als de bouw niet doorgaat, veel mensen in de omgeving zijn tegen de woningbouw, dan is het weggegooid geld.” De gemeente wil beginnen met de aanleg van een gescheiden rioolstelsel voor het schone en het vuile water in de Maatweg. Voor de afvoer van een vuilwatersysteem heb je voor de zes woningen aan de Maatweg een kleine rioolbuis nodig met een doorsnede van 12 tot 20 cm over een lengte van 75 meter, zegt Kemperink. „De kosten hiervoor zijn hooguit 10.000 euro”, aldus Kemperink die veel met woningbouw in aanraking was. Maar als de geplande 53 woningen op De Esch er komen, dan moet de buis 25 cm in doorsnede zijn bij een lengte van ongeveer 130 meter. „De conclusie is dat de gemeente kan volstaan met een buis van 12 cm doorsnede. Maar die komt er niet want in het ontwerpplan De Esch staat dat er een buis van 25 cm moet komen.”

Volgens Kemperink wil de gemeente ook het schone water van de toekomstige woningen op De Esch afvoeren richting de Maatweg. “Ik kan me helemaal vergissen in mijn opvatting”, zegt Kemperink. “Maar gezien het principeverzoek van de projectontwikkelaar lijkt het er op dat het een cadeautje aan De Esch wordt.” Kemperink is benieuwd wat de gemeenteraad met zijn brief gaat doen.

Volgens wethouder Erik Volmerink ziet Kemperink spoken. „Er klopt niets van zijn verhaal”, zegt Volmerink. „De Maatweg is volgens de planning binnenkort aan de beurt om een gescheiden rioolstelsel te krijgen voor schoon- en vuilwater. Waar het riool nu stopt daar stoppen wij ook met de aanleg van de nieuwe buis. We trekken het riool niet door naar De Esch, zoals Kemperink veronderstelt. Kemperink trekt een verkeerde conclusie.”

Almelo e.o.