De drone (rechts) wordt vliegklaar gemaakt om de nesten op te sporen.
Volledig scherm
De drone (rechts) wordt vliegklaar gemaakt om de nesten op te sporen. © Vogelwerkgroep Geesteren

Gift van 7.500 euro voor actie van Vogelwerkgroep Geesteren

GEESTEREN - De Vogelwerkgroep Geesteren kan een bedrag van 7.500 euro tegemoet zien vanuit het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel. Het geld is bestemd voor de actie Red de Grutto. Dat heeft het cultuurfonds vandaag (dinsdag 9 oktober) bekend gemaakt.

Met giften wil de Vogelwerkgroep een drone kopen, uitgerust met specifieke software om daarmee nesten van weidevogels op te sporen. Wanneer duidelijk is waar de nesten van onder meer grutto's en andere (zeldzame) weidevogels zich bevinden, kunnen agrariërs daar rekening mee houden bij hun werkzaamheden. Veel jonge weidevogels sneuvelen onder meer door maaiwerkzaamheden.

Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren reageert enthousiast op het nieuws: „Hier zijn we heel blij mee, ’t kan niet beter.” 

Besloten

De woordvoerder van de werkgroep vertelt dat het project om weidevogels te behouden voor Twente binnenkort een vervolg krijgt. Bij Herterij Twente in Geesteren wordt een besloten bijeenkomst gehouden voor agrariërs. 

Vergoedingen

Ze krijgen onder meer informatie over de betekenis van een gebiedscollectief en over vergoedingen die wordt vertrekt wanneer boeren meewerken aan initiatieven om de overlevingskansen van jonge weidevogels te vergroten. 

Roofdieren

Het kan gaan om het afstaan van land voor het aanleggen van plasdras stukken. Daarbij wordt een deel onder water gezet tot maximaal vijf centimeter. Of het gaat om het verschralen van stukken land. Ook jagers zijn betrokken bij de bescherming van jonge weidevogels. Zij houden roofdieren zoals kraaien en vossen op afstand. 

Almelo e.o.