Volledig scherm

Handen uit de mouwen in het groen van Tubbergen

GEESTEREN - Mander Nils Timmerhuis (5) scheurt met zijn crossfiets door het bos terwijl zijn vader Raymond met een shovel zand verplaatst. "Nils controleert of wij ons werk wel goed doen", zegt senior. "Er zijn nu twintig mensen van Wielertourclub Geesteren op de been om de fietsroute weer goed begaanbaar te maken. De singletracks houden we constant bij, maar één keer per jaar is groot onderhoud nodig. De baan wordt bijna elke dag gebruikt."

In heel Overijssel wordt op 55 verschillende plekken de natuur onder handen genomen. Timmerhuis is de coördinator voor de fietsvereniging deze zaterdag. In onder meer Reutum, Haarle en Mander leverden de leden hun eigen bijdrage aan de grote vrijwilligersactie in het groen.

Tijdens de jaarvergadering van de fietsclub werden de taken verdeeld. "Voorgaande jaren gingen we uit van het principe 'wie komt die komt'", vertelt de coördinator. "Daar kwam helaas niemand op af. Vandaar dat we een aantal jongens aanwezen die we verantwoordelijk maakten."

Samen met voorzitter Richard Freriksen schept clublid Gerard Lenferink geel zand op het bospad. "De paden bladvrij maken en vullen met zand is het meeste werk. Door het toevoegen van zand maken we de baan weer vlak en rond zodat de fietsbanden niet wegzakken", legt hij uit. "Het zand bekostigen we niet zelf. De Regio Twente speelt een belangrijke rol in het sluitend krijgen van de 400 kilometer lange mtb-route. Zij zorgen ook voor het zand." De route wordt het hele jaar door onderhouden.

Volledig scherm
Vrijwilligers waren zaterdag in actie om de mountainbikeroute in het Springendal weer op orde te krijgen. © Robin Hilberink
Volledig scherm

Almelo e.o.