Volledig scherm
Het Wissink in Albergen.

Het Wissink in Albergen wordt duurzaam

ALBERGEN - De Woningstichting Tubbergen gaat Het Wissink in Albergen verduurzamen. "Dat is goed voor het milieu en goed voor de woonlasten van de bewoners", zegt woordvoerder Marcel Kleissen van de corporatie. "Alle bewoners zijn enthousiast en doen mee met het plan."

Zonnepanelen worden steeds efficiënter in het gebruik. Het wordt daarom in steeds meer gevallen lonend om ze op onze daken te leggen. In Het Wissink moesten de centrale verwarmingsketels worden vervangen. “Dat is een goed moment om verder na te denken” zegt Erik Bakhuis, projectcoördinator bij de Woningstichting. “Wij hebben al veel gedaan op het terrein van milieu, maar het kan altijd nog beter. Door de combinatie van werkzaamheden is het nu in Het Wissink verstandig om zonnepanelen te plaatsen.”

De Woningstichting heeft samen met deskundigen van bureau Zelziuz een plan uitgewerkt. Kern van dit plan is een combinatie van een nieuwe energiezuinige ketel, plaatsing van zonnepanelen en het installeren van nieuwe mechanische ventilatieboxen. De combinatie levert een forse besparing op aan energiekosten voor de bewoners en voor de Woningstichting. Erik Bakhuis “De zonnepanelen leveren zoveel energie op dat de bewoners ongeveer €15,- per maand aan energie gaan besparen. Er blijft dan nog voldoende zonne-energie over voor het verbruik van elektra in de algemene ruimtes en de lift.”

Het project wordt uitgevoerd door een lokale ondernemer, Eppink installatietechnieken uit Tubbergen. Voor hen een mooie opdracht en mogelijkheid om de kennis op het terrein van zonne-energie te vergroten.

Het is de bedoeling dat het project navolging gaat krijgen. Ook in andere gebouwen bekijkt de Woningstichting of zonne-energie kunnen worden toepassen. "In de begroting voor de komende jaren hebben we hiervoor geld gereserveerd." Ook dan zal de combinatie ‘goed voor het milieu en portemonnee’ centraal staan.

Almelo e.o.