Volledig scherm
Gemeenteraadslid Wim Weerink (CDA): Jongeren zoeken vaak goedkopere woning

Huizen nodig voor starters in Tubbergen

TUBBERGEN - Veel meer woningen dan de provincie toestaat moeten erbij komen in de gemeente Tubbergen. Dat vindt raadslid Wim Weerink van het CDA. Hij baseert zich op cijfers van de gemeente waaruit blijkt dat er de komende jaren nog veel jonge mensen in de leeftijd tot 25 jaar hun ouderlijk huis verlaten en naar verwachting elders in hun dorp willen wonen.

"Ze zoeken een goedkope huurwoning voor een jaar of vier, vijf om daarna door te stromen naar een groter huis waar ze een gezin kunnen stichten", zegt Weerink in een toelichting. "Maar als die woningen er niet zijn, moeten ze wel vertrekken." Weerink gaat de raad op 13 juli voorstellen Zwolle te vragen om een groter contingent woningen.

Volgens Weerink is de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld in Albergen al veel gebouwd sinds de economie weer aantrekt na de crisis. "Daarmee is al een groot deel van het woningcontingent dat de provincie aan de gemeente toewijst 'verbruikt'. De komende acht jaren mag nog maar een beperkt aantal, voor bijvoorbeeld Albergen, van zo'n 60 woningen worden gebouwd." Dat zou volgens Weerink veel te weinig zijn.

"Het onderzoek van de gemeente gaat er eigenlijk vanuit dat veel jongeren de gemeente Tubbergen verlaten omdat ze elders zouden willen wonen. Dat gebeurt natuurlijk ook als je te weinig bouwt voor jongeren. Dan moeten ze wel naar bijvoorbeeld Almelo of Borne vertrekken. Maar als we van Zwolle toestemming krijgen meer te mogen bouwen, kunnen we de jongeren hier houden en dat is toch wat iedereen graag wil met het oog op het leefbaar houden van onze dorpen?" Weerink wil ook voorstellen moeilijk verkoopbare grote woningen te splitsen in twee 'betaalbare' woningen.

Almelo e.o.