Volledig scherm
Illegale stort van afval in het buitengebied van Langeveen. © Dorpsraad Langeveen

Illegale stort in buitengebied Tubbergen: van koelkasten tot slachtafval

TUBBERGEN - Steeds vaker maken bewoners melding van het illegaal dumpen van afval in het buitengebied. De opruimkosten komen voor rekening van de gemeente.

Gerard Avéres, voorzitter van de Dorpsraad Langeveen, trof afgelopen week een compleet bankstel aan in de berm van de Bruinehaarsweg aan de rand van het dorp. En als hij op zondag een wandeling maakt met zijn hond, dan keert hij steevast terug met minimaal twee grote tassen vol zwerfafval. Het gaat volgens Avéres om blikjes, plastic flessen, lege pakjes sigaretten en vooral veel verpakkingsmateriaal van fastfoodketens. "Dit doen we als samenleving, daar storen we ons gigantisch aan", verzucht Avéres.

Vuilnisemmers vol

Ook de medewerkers van de buitendienst van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland treffen in het buitengebied van alles aan dat thuishoort op de vuilstort, van koelkasten tot vuilnisemmers vol slachtafval bij parkeerplaatsen langs de A1.

Volgens een woordvoerder krijgt de gemeente Tubbergen gemiddeld één keer in de drie weken een melding van het dumpen van afval. In de gemeente Dinkelland gaat het om één melding per twee weken. Medewerkers van de gemeente halen het afval vervolgens op en brengen het naar de gemeentewerf als restafval of naar een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van bepaalde producten.

Kosten onduidelijk

Restafval wordt uiteindelijk verbrand. De kosten bedragen gemiddeld 250 euro per keer, dat medewerkers op pad moeten. "Wanneer de aard van het afval niet duidelijk is, neemt het afdelingshoofd poolshoogte", aldus de woordvoerder. "Die moet dan bepalen wat met de aangetroffen spullen moet gebeuren." Hoeveel geld de gemeente jaarlijks kwijt is aan het opruimen, is niet duidelijk. Het is lastig om die kosten te verhalen op de daders. Dat wordt wel geprobeerd wanneer afval van drugslaboratoria en/of hennepkwekerijen wordt aangetroffen.

Dorpsraad-voorzitter Avéres blijft troep opruimen wanneer hij die aantreft. Zijn dochter helpt hem soms. "Ze neemt voor we op pad gaan al handschoenen mee om spullen op te rapen", zegt Avéres.

Almelo e.o.