Volledig scherm
De bouwvak begint in Reutum met het bouwvakkerbuffet bij disco Bays. © Robin Hilberink

In Reutum blijft tijdens de bouwvak alleen de kerk open

REUTUM - Hoewel brancheorganisatie Bouwend Nederland anders voorspelt, hopen de bouwbedrijven uit Reutum dat de bouwvak 'gewoon' blijft bestaan. Want doorwerken is voor niemand handig, zo is de lezing. Donderdag vierden de bouwvakkers - en medewerkers van aanverwante bedrijven - massaal het begin van de drieweekse vakantie, een traditie die wat de bouwondernemers betreft in ere blijft.

Dat ligt volgens hen vooral aan de grootte van hun bedrijven. "Het is eigenlijk heel simpel", zegt Tom Droste van TDI Techniek. "Ik heb zestien man in dienst, dat is gewoon te weinig om te blijven draaien. Want als er jongens aan het werk zijn, moet er ook iemand op kantoor zijn. Dat zou betekenen dat ik zelf geen vakantie heb, want dat komt op mij neer."

Onderbezetting
Collega-ondernemer Raymond Deterink van Schildersbedrijf Deterink is het met Droste eens. "Laten we hopen dat we kunnen voorkomen dat de bouwvak ooit ophoudt te bestaan. Wij werken met acht man. Als we de vakanties zouden spreiden zou ik maandenlang met onderbezetting zitten." Volgens Deterink geldt dat voor nagenoeg alle bouwbedrijven uit Reutum. "Bovendien heb ik de zaak aan huis. Ik vind daarom ook dat ik er moet zijn als er jongens aan het werk zijn. Ze hebben geen sleutel van het huis, he."

Rust
De komende bouwvak geniet heel Reutum dus 'gewoon' van de rust. Deterink: "Voor de vakantie geven we vol gas, en na de vakantie ook. Hier is de komende weken alleen de kerk open."

Volledig scherm

Almelo e.o.