Volledig scherm
Ina Alberts uit Tubbergen mag zich de derde fysiotherapeut-gnatholoog van Nederland noemen en daar is ze trots op. © Wouter Borre

Ina Alberts uit Tubbergen derde gnatholoog van Nederland

TUBBERGEN - Vol passie vertelt de Tubbergerse Ina Alberts over het afronden van haar studie gnathologie, haar beroep en haar bedrijf Fysiosmile. „Het is best uniek en ik ben er trots op”, zegt ze over het afronden van haar studie, waardoor ze zich sinds kort de derde fysiotherapeut-gnatholoog van Nederland mag noemen.


„De studie aan het Radboud Universitair Medisch Centrum duurde drie jaar en was best pittig. Ik moest één keer per week naar Nijmegen. Daar schreef ik bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel en moest ik een portfolio opbouwen. Ik ben blij met het eindresultaat.”

Hoofdpijn
„Vaak zijn die mensen al overal geweest en bleef het steeds onduidelijk waar de klachten precies vandaan komen. Hoofdpijn kan bijvoorbeeld ontstaan, doordat iemand in de slaap met zijn tanden knarst.” Alberts is er voor om die problemen op te lossen bij patiënten. „Met behulp van oriënterende testen stel ik een diagnose en maak een behandelplan. Soms verwijs ik iemand door naar een specialist, zoals de kaakchirurg of KNO-arts. Ook leer ik de patiënt oefeningen aan om het probleem te verhelpen.”

Docent
De interesse voor mensen met problemen aan het gezicht, ontstond bij Alberts al tijdens haar master Manuele Therapie die ze gelijk na haar studie fysiotherapie volgde. „Vervolgens heb ik ook een post-hbo-opleiding Orofaciale Fysiotherapie gedaan, dus ik hield me al bezig met klachten aan het gezicht.” In de toekomst wil Alberts naast haar huidige werkzaamheden nog graag meer wetenschappelijke artikelen schrijven. „Er zijn binnen het vakgebied namelijk nog zo veel vraagstukken. Ik wil het vak graag verder laten groeien. Ik blijf als docent verbonden aan de opleiding tot gnatholoog, daar heb ik veel zin in”, besluit ze.

Almelo e.o.