Volledig scherm
De installatie van de NAM aan de Boortorenweg in Vasse/Hezingen krijgt volgend jaar een schoonmaakbeurt. Als de vervuilde grond gesaneerd is kan er in prinicpe afvalwater de grond in. Dit veld is drie keer zo groot als het lege gasveld in Mander. © Carlo ter Ellen

'Injecteren mogelijk ook in Mander en Vasse'

TUBBERGEN - Voorzitter Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente sluit niet uit dat de NAM op termijn ook afvalwater van de olieproductie in Schoonebeek in de bodem van de gemeente Tubbergen gaat injecteren, als er geen zuiveringsinstallatie komt voor het afvalwater. Volgens Mensink heeft de NAM vergunning om zo'n 50 miljoen kuub afvalwater in lege gasvelden te pompen, terwijl het bedrijf in totaal zo'n 75 miljoen kuub afvalwater gaat produceren in Drenthe.

De oude gasvelden in Rossum en Weerselo (gemeente Dinkelland) zullen een keer vol raken. "De NAM kan daar nog vijf, zes jaar vooruit", schat Mensink. Hij verwacht dat in de bodem bij Mander de NAM zo'n drie miljoen kuub afvalwater kan pompen, wat overeenkomt met de productie van één jaar. Het veld in Vasse is veel groter. Daar zou nog ruim acht miljoen kuub onder de grond kunnen verdwijnen.

Steun
Mensink blijft rekenen op steun van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland en de provincie Overijssel in de strijd tegen het injecteren. "De NAM injecteert 3.000 kuub afvalwater per dag", volgens Mensink. "Dat was voordat een nieuwe pijpleiding in de oude werd getrokken, nog 8.000 tot 9.000 kuub." De voorzitter verwacht dat de NAM volgend jaar de bodem rond het vervuilde oude gasveld in Vasse schoonmaakt. Daarna zou dit oude gasveld geschikt zijn om er te injecteren. Maar de NAM kan op termijn nog uitwijken naar Drenthe, zegt Mensink. De strijd tegen de NAM gaat onverminderd door.

Gesprek
Voorlichter Kirsten Smit van de NAM verwacht dat de kans klein is dat er ooit in Mander en Vasse afvalwater wordt geïnjecteerd. "De komende drie, vier of vijf jaar zouden we nog door kunnen gaan met injecteren in Rossum", zegt Smit. "Maar we zijn ook al een tijd in gesprek met een bedrijf als Salttec in Sneek."

Alternatief
Volgens Smit wil de NAM eerst helder krijgen welke alternatieven er zijn voor het injecteren van afvalwater. "Kunnen we al het water zuiveren of slechts een deel? En is dit economisch rendabel? Zijn er andere bedrijven die dat ook kunnen? Medio volgend jaar hebben we daar meer duidelijkheid over."

Zuiveren
Daarna begint pas de eventuele bouw van een (kleine) zuiveringsinstallatie. Het voormalige gasveld in Rossum is tegen die tijd waarschijnlijk nog lang niet vol. "Of er op de lange termijn ook in Vasse en Mander geïnjecteerd gaat worden, is nog echt koffiedik kijken."

Almelo e.o.