Volledig scherm
Een hele reeks motorrijders gaat dit weekeinde letterlijk off the road in het buitengebied van Tubbergen. © Lenneke Lingmont

Invasie van ruim 800 zandhazen in Tubbergen

TUBBERGEN - De 32e editie van de Essentocht, een rit voor offroadmotoren, staat voor de deur. Het najaar is dé tijd voor de offroadritten. Een offroadmotor is eigenlijk een crossmotor met een kenteken. In het najaar is de maïs van het land en kunnen offroadmotoren op de kale akkers lekker even gas geven in het zand. Of, al naar gelang de hoeveelheid regen die is gevallen, in de dikke modder.

De Essentocht trekt zandhazen uit het hele land. In het verleden heeft de Toerenteller al eens 1.200 deelnemers ingeschreven voor de jaarlijkse offroadrit. "Zoveel zullen het er komend weekend niet worden", zegt voorzitter Hans Bekhuis van de motorclub. Dat komt doordat er komend weekend ook een groot offroadevenement in het zuiden van het land is. "Een deel van de rijders gaat naar dat evenement, de andere helft komt naar Tubbergen", zegt Bekhuis.

Groot
Maar met 800 crossers kan het dorp zich opmaken voor een kleine invasie van motorrijders. Niet alleen wat het aantal deelnemers betreft is de Essentocht groot. Ook wat organisatie betreft is het deze dagen alle hens aan dek voor de Toerenteller. "We zijn dit weekend al met al met zo'n 170 vrijwilligers bezig. De motoren rijden over terreinen van niet minder dan 70 grondeigenaren."

Start
Nieuw dit jaar is dat start en finish bij Grondwerkbedrijf Kuipers aan de Haarstraat in Tubbergen is. In de loop der jaren heeft de Toerenteller verschillende startlocaties gehad. De parkeerplaatsen waren in weilanden en dat leverde vooral bij nat weer problemen op. De deelnemers aan de offroadrit komen met auto en aanhanger met motor naar Tubbergen.

Quads
Bekhuis wijst erop dat het een recreatieve rit is. Het gaat dus niet om de snelste tijd. Het motorgeweld begint zaterdag al. Dan mogen de quads los. "Quadrijders vinden het prettig om niet tegelijkertijd met de gewone motoren te rijden", aldus Bekhuis. Deze vierwielige motoren rijden sinds drie jaar in een aparte klasse. De solomotoren rijden zondag. Op beide dagen mag er gestart worden tussen 09.00 en 13.30 uur.

Almelo e.o.