Volledig scherm
© ANP

Jatten broer en zus uit Vasse uit failliete boedel? De rechter komt er (nog) niet uit

ALMELO / VASSE - Broer en zus B. uit Vasse worden beschuldigd van fraude. Politierechter Ellenbroek krijgt onvoldoende grip op de ‘weerbarstige materie’ en besluit een nader onderzoek in te stellen.

Verdachte Harry B. (43) noemde het gistermiddag triest dat hij en zus Kim B. (27) voor moesten komen. Daarvoor had hij steeds alle aantijgingen aan zijn adres en dat van zijn zus ontkend. De twee zouden rond het faillissement van het in 2009 overgenomen veehandel- en importbedrijf van hun vader valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Daarmee zouden ze hebben geprobeerd een bedrag aan de boedel te onttrekken. Geld dat anders bij de zes schuldeisers, onder wie een bedrijf in veevoer en een dierenarts, terecht zou komen.

De aangewezen curator Erik Nijhoff deed aangifte tegen de familieleden. Hij meende dat ze onder meer door het opzettelijk invullen van verkeerde data op een overdrachtsformulier en het wijzigen van een rekeningnummer probeerden nog geld van betalingsrechten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te innen. 

Die aanpassingen zouden broer en zus B. volgens eigen zeggen vóór 24 augustus 2016 hebben doorgegeven aan de RVO. Op die dag werd het faillissement van het bedrijf van Harry B. uitgesproken. Bij de RVO zouden de aanpassingen echter vele maanden later zijn binnengekomen. 

Vasthoudend

Politierechter Ellenbroek trachtte tevergeefs helder te krijgen hoe de vork nou precies in de steel zat. Want Harry B. was zeer vasthoudend in zijn verhaal: bij de RVO zou het wat postverwerking betrof een puinhoop zijn, waardoor de verstuurde brieven volgens hem best pas maanden later worden afgestempeld als zijnde ontvangen. En ook curator Nijhoff zou in zijn beleving fouten hebben gemaakt, zoals het voor een veel te laag bedrag verkopen van betalingsrechten, een soort subsidie voor jonge agrariërs. 

De rechter gaf de verdachte vooralsnog het voordeel van de twijfel, maar ze vond de feiten waarvan broer en zus B. worden verdacht te ernstig om hen per direct vrij te spreken van die aantijgingen. Ze wil bovendien zeker weten dat de twee in de rechtbank niet hebben gejokt. Daarom krijgt de rechter-commissaris de opdracht dieper in de zaak te duiken en mensen te ondervragen, onder wie een hooggeplaatste persoon van de RVO. Ook curator Nijhoff moet nader aan de tand worden gevoeld.  

Wanneer de zaak wordt vervolgd, is onduidelijk. „We vragen veel extra werk van de rechter-commissaris die het onderzoek moet uitvoeren. Wanneer dat gebeurt, is ook afhankelijk van zijn agenda”, aldus de politierechter.

Almelo e.o.