Volledig scherm
"Vroeger kwamen mensen nooit te dicht bij een grafheuvel. Dan gingen de doden dansen, werd verteld. Vandaar ook het spreekwoord 'hij is de dans ontsprongen", vertelt Johan. © Reinier van Willigen

Johan zoekt positieve energie in Mander

MANDER - Regelmatig trekt magnetiseur Johan Nijhuis met een groep de bossen in voor een wichelroede-wandel- of fietstocht waar hij samen met zijn gasten leylijnen en energieën opspoort. Dit keer loopt het gezelschap in Mander, vlak langs de Duitse grens.

"Concentreer je en spreek met de wichelroede af dat je een currylijn wilt vinden." Johan Nijhuis kijkt toe hoe de zeven deelnemers van de groep uit Hengelo een voor een over het zandpad lopen. Ze houden allemaal koperen wichelroedepennen vast. "Ik laat jullie ervaren welke onzichtbare energetische krachten er in de natuur schuilen en hoe ze zijn te herkennen en op te sporen. Kijk, daar gaat ie al", zegt de magnetiseur wanneer Robert Wiggers zijn pennen naar elkaar toe ziet draaien.

De vriendenclub gaf de wichelroedewandeling cadeau aan vriendin Briet Brunnekreef ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag. "Van ons allemaal ben ik denk ik wel de meest rationele", zegt Wiggers. "En toch: als je die wichelroedes over elkaar heen ziet gaan, geeft dat een bepaald bewijs."

"Currylijnen geven negatieve aardstraling", informeert Nijhuis. "Het zijn rasters met een rand van zo'n 70 centimeter. Wanneer die lijnen alsmaar dunner worden, komt er een aardschok. Nu ga ik de lijn stilleggen door een koperen acht tussen de randen te plaatsen." Vervolgens lopen de deelnemers weer over hetzelfde zandpad, maar de wichelroedes bewegen niet.

Volledig scherm
Johan gaat vandaag op stap met een groep mensen uit Hengelo. © Reinier van Willigen

Almelo e.o.