Kalverkeuring in Reutum moet jongeren enthousiast maken voor veehouderij

VIDEOREUTUM - Meer dan tachtig deelnemers pluisden staarten en poetsten vachten tijdens de dertigste kalverkeuring bij café-restaurant De Molenberg. Een poging om jongeren enthousiast te maken voor de veehouderij.

Quote

Ik wil liever dierenarts worden, daar verdien je veel meer mee

Valerie (11)

„Pak de cowboyzeep even!” roept Hans Hammink naar zijn dochter Valerie (11). „Met deze speciale zeep kun je gele vlekjes op de vacht wegwerken”, legt hij uit. Gauw wrijft hij het kalf Ria in voordat Valerie het voor de jury brengt. Als een van de weinige meisjes dingt ze mee naar de kampioenstitel. „Ik doe al zes jaar mee”, vertelt Valerie. „De kalverkeuring is altijd gezellig en ik vind het leuk om met kalfjes bezig te zijn.” Toch wil ze het veebedrijf van haar vader later niet overnemen. „Er zijn veel te veel regels, waardoor je te weinig geld verdient. Ik wil liever dierenarts worden, daar verdien je veel meer mee.”

Dan loopt ze met Ria aan het touw de ring in, waar een kritische vakjury klaarstaat voor een beoordeling van het voorbrengen, toilet (uiterlijk) en het exterieur. Daar wachten de zwart- en roodbonte sterren van de dag gedwee. „Ze heeft wel gelijk”, merkt haar vader op. „De regels zijn enorm streng en kosten alleen maar geld. De drie kalfjes en de vaars die ik vandaag mee heb, moesten eerst onderzocht worden en vrij zijn van virussen. Je wilt elkaars vee natuurlijk niet besmetten, maar het kostte me wel 300 euro.”

Almelo e.o.