Volledig scherm
Pastoor Casper Pikkemaat overhandigt de carnavalssteek aan kroegbaas Ruud Droste, die alvast plaats heeft genomen op de preekstoel. © Lars Smook

Kastelein op de preekstoel in carnavalsmis Tubbergen

TUBBERGEN - Amen en alaaf gaan zondag samen tijdens de carnavalsmis in de H. Pancratiusbasiliek.

Vanwege het thema ‘Tussen kerk en kroeg’ verzorgt café-eigenaar Ruud Droste de preek. De basiliek en café-restaurant ’t Oale Roadhoes zijn noabers van elkaar. Maar er zijn meer overeenkomsten volgens pastoor Casper Pikkemaat. ,,Als pastoor en waard ben je vaak een vertrouwenspersoon voor bezoekers. En vanuit kerk en kroeg vieren we ook het leven. Bovendien zijn deze twee al vanuit een jarenlange traditie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kerkgangers gingen vroeger na de mis het café in voor een borreltje.”

Reden genoeg voor de organiserende commissie van cv de Schaop’nböllkes om Ruud Droste, eigenaar van de naastgelegen uitbating, te vragen om in de carnavalsviering te komen preken onder de noemer ‘preek van een leek’. ,,Ik riep gelijk: dat kan ik toch niet”, vertelt Ruud Droste. ,,Waarop de pastoor aangaf dat hij mij zou helpen. Toch ben ik best zenuwachtig. Er komt wel 200 man die nu een hele andere kant van mij zien.”

,,Het is een uitdaging dat iemand anders eens het woord neemt op de preekstoel”, vindt Pikkemaat. ,,In dit geval met een knipoog, diepgang, een boodschap en een passende bijbeltekst.” Droste heeft zijn preek bijna klaar. ,,Carnaval is als katholiek feest een wezenlijk onderdeel van de Tubbergse cultuur. Daarom staan er grapjes in en serieuze onderwerpen. Hij moet ‘m alleen nog goedkeuren”, zegt de kastelein met een schuin oog naar Pikkemaat. ,,Dat komt wel goed”, besluit de pastoor. De carnavalsviering begint zondag om 13.00 uur.

Almelo e.o.