Volledig scherm
De ondernemers Paul Lucas, Marco Smoes en Christel Dekker (v.l.n.r.) werden gedupeerd door oplichter René B. © Frans Nikkels

'Knokploeg' uit Tubbergen en Twenterand komt verhaal halen bij oplichter

TUBBERGEN/TWENTERAND - Voor de een is het nog met een sisser afgelopen. Marco Smoes van de gelijknamige fietsenzaak in Vriezenveen heeft z'n twee elektrische fietsen teruggekregen. Christel Dekker van zuivelboerderij De Buterhoeve heeft minder geluk gehad. Ze is voor ruim 1.300 euro het schip in gegaan. Ook Paul Lucas van Fietscity Buyvoets uit Tubbergen heeft 2.500 euro schade. De ondernemers zijn de dupe geworden van de gehaaide praktijken van oplichter René B.

Het is aan een oplettende vertegenwoordiger te danken dat Marco Smoes op tijd is gewaarschuwd. Onder valse voorwendselen meldt B. zich woensdag 1 februari aan het Westeinde in Vriezenveen. Hij wil twee elektrische fietsen huren. In goed vertrouwen geeft Marco's vader Gerrit de fietsen mee. Legitimatie van de 'huurder' is niet nodig. In Vriezenveen hebben ze nog vertrouwen in de mensen. "Hij zei dat-ie op de Tolplas in Wierden woonde...", zegt Smoes senior over de huurder. De fietsen worden meegenomen in een witte VW Transporter.

Nattigheid
Een dag later is Marco Smoes in gesprek met een vertegenwoordiger van een fietsfabrikant. Die vertelt de ondernemer over een oplichter die het vooral op fietsenzaken heeft gemunt. De werkwijze van de man komt overeen met wat zich een dag eerder in de Vriezenveense fietsenzaak heeft afgespeeld. Langzaam begint de familie Smoes nattigheid te voelen. Als de vertegenwoordiger een foto van oplichter René B. laat zien, weten ze het helemaal zeker.

Geleend
Inmiddels meldt ook Paul Lucas van Fietscity Buyvoets in Tubbergen zich in Vriezenveen. Die B., zegt de Tubbergenaar, is de man die eind vorig jaar twee e-bikes heeft geleend en nooit heeft teruggebracht. Nog diezelfde vrijdagavond treffen de gedupeerde ondernemers elkaar. Ze besluiten met een aantal gelijkgestemden verhaal te gaan halen bij B. in Rheezerveen. Ze zijn tien man sterk, het lijkt wel een Twentse knokploeg die die avond afreist naar Rheezerveen.

Huisvredebreuk
Marco Smoes laat de politie weten wat ze gaan doen. De boze ondernemers dringen binnen. B. is er niet. Familie van hem belt met de politie. "We werden al beticht van huisvredebreuk", zegt Marco. Vader Gerrit: "De politie vroeg aan me wat we aan het doen waren. Ik heb gezegd: wij doen hier wat jullie zouden moeten doen..." Paul Lucas: "Die B. was niet thuis. Maar daar mag hij ook blij van zijn..." Onverrichter zake druipen de ondernemers af.

Recht
In een reactie laat politievoorlichter Jan Thijs van Hemmen weten het prima te vinden wanneer mensen zelf verhaal gaan halen. "Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen." Bij de stacaravan heeft de politie volgens hem drie gestolen e-bikes aangetroffen. B. heeft volgens Van Hemmen nog een straf openstaan. Als hij wordt aangehouden, gaat hij de cel in. De politie bevestigt dat meerdere ondernemers aangifte tegen B., hebben gedaan.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.