Erik Eshuis uit Albergen, actief bij het NK Mooi Gerij bij kasteel Warmelo in Diepenheim. Eshuis zet zich onder meer in voor behoud van het rijdend erfgoed.
Volledig scherm
Erik Eshuis uit Albergen, actief bij het NK Mooi Gerij bij kasteel Warmelo in Diepenheim. Eshuis zet zich onder meer in voor behoud van het rijdend erfgoed. © Robin Hilberink

Koninklijke onderscheiding voor rijtuigspecialist uit Albergen

ALBERGEN. Erik Eshuis uit Albergen werd zaterdag tijdens het Nederlands kampioenschap authentiek gerij in Diepenheim benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Wilmien Haverkamp van de gemeente Tubbergen was daarvoor speciaal naar het evenement bij kasteel Warmelo. Eshuis kreeg de koninklijke onderscheiding onder meer voor zijn inzet voor het behoud van het rijdend erfgoed.

Binnen de gemeente Tubbergen is Eshuis vooral bekend als trouwambtenaar, een rol die hij al een kwart eeuw met veel plezier invult. Bij de vereniging de Koets'n Keerls is hij nog langer betrokken, acht maanden na de oprichting van de vereniging voor aanspanningen wordt Eshuis lid. Hij blijft jaar in, jaar uit actief op diverse vlakken bij de Koets'n Keerls: hij is acht jaar lid van het hoofdbestuur en vervolgens nog eens acht jaar adviseur van het hoofdbestuur. Eshuis zit in denktanks en commissies.

Restauratie

„Rijtuigen en paarden zijn dan ook uw lust en uw leven”, zegt burgemeester Haverkamp in haar toespraak. „U weet veel van rijtuigen en draagt dit graag over aan anderen. U kunt rijtuigen restaureren en hebt in de loop der jaren veel rijtuigen opgeknapt en daarmee behouden voor volgende generaties.”

Quote

Rijtuigen en paarden zijn uw lust en uw leven

burgemeester Wilmien Haverkamp

Eshuis wordt omschreven als een waardevol lid, als een vriendelijke en behulpzame man. Enkele voorbeelden: hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van lesmateriaal voor mensen die een menbewijs willen behalen. Bij het behalen van het menbewijs treedt Eshuis vanaf 1996 ook op als examinator. 

Twickel

Vanaf 1992 is Eshuis actief voor de stichting Twickel, waar hij een groot restauratieproject begint om de collectie rijtuigen weer in conditie te krijgen. Die internationaal vermaarde collectie verkeert daardoor momenteel in een uitstekende staat.

Voor de stichting heeft Eshuis samen met archivaris mevrouw Brunt het boek ‘Twickel op reis’ geschreven, over onder meer het stallencomplex, de rijtuigen en alle gewoontes. Tijdens de jaarlijke open monumentendag is Eshuis op Twickel aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Anekdotes

De oud-leerling van scholengemeenschap Erasmus in Almelo is verder nog jurylid en speaker bij diverse tochten door het hele land namens de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij. Burgemeester Wilmink: „Als speaker weet U het publiek enthousiast te maken over alle voorbijtrekkende rijtuigen, de paarden en de kleding van de koetsiers. U doet dit op een zeer inspirerende wijze met veel prachtig anekdotes. Bij de defilés van de Eschrit in onze gemeente Tubbergen heb ik daar enorm van genoten.”

Almelo e.o.